Porto Francos väktare av Ann Rosman

Denna den tredje boken om hemskheter och tragedier på och runt Marstrand var den mest spännande av dem alla;
"Porto Francos väktare är den våldsamma berättelsen om Marstrands tid som frihamn. Tiden är sent 1700-tal; kapare, smugglare och mördare härjar ostört.
En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen. Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. 
Att hon inte ska tvingas åka tillbaka. 220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik historia upp"


Denna gång väljer att bara citera handlingen ovan från Bokus då det inte finns mycket mer att säga om det... men vad jag/vi i övrigt tycker om de andra tre böckerna av Rosman hittar du här.


Den unga kvinnans liv och öde trollband mej fullständigt. Jag hoppades så att även denna historia var hämtad ur verkligheten liksom "Mercurium" (tyvärr läste jag denna 4:e bok före den 3:e, men det spelade inte så stor roll eftersom kriminalinspektör Karin Adler och hennes liv inte tog så stor plats här) Vad som är sanning och dikt i Porto Francos väktare får du som vanligt veta av författaren i slutet av boken, jag tänker inte avslöja nåt, men lovar att Rosman vet vad hon talar om vad gäller intressanta historiska fakta. 


Uppläsaren Mirja Turestedt läste även Paradisoffer av Kristina Ohlsson, den förra boken jag recenserade, ett tag tänkte jag det var hennes fel att den bokens karaktärer blev så kalla och intentsägande, men nu vet jag bättre... i Rosmans bok finns absolut inget fel på uppläsandet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...