Mercurium av Ann Rosman

Kriminalinspektör Karin Adler som bor på sin båt utanför Marstrand får även i Rosmans fjärde bok lösa en och annan mordgåta tillsammans med sina kollegor Robban och Folke. Men denna bok skiljer sig en hel del från de två första där författaren iofs även där hämtat stoff från ön Marstrand i Göteborgs norra skärgård; huvudpersonen här är Adelsdamen Metta Fock, den enda kvinnliga fången på Carlstens fästning någonsin. Där sitter hon "på bekännelse" vid 1800-talets början dvs. hon har inte kunnat bevisas skyldig för mord utan skall sitta där tills hon erkänner... eller går under. För att göra det extra svårt för henne får hon inte ta emot besök ej heller får hon papper eller penna att skriva på. "Metta Focks ansökan om nåd" skulle kunnat vara titeln på denna bok en ansökan som finns på riktigt (idag på Nordiska museet i sthlm), broderad med små små bokstäver på ihopsatta lappar till ett enda stycke. 

Ett otroligt resercharbete av Rosman har lett till denna verkliga deckarhistoria och mordgåta som varvats med en påhittad i nutid, där det vid en maskeradfest på Marstrand hittas två lik som mycket oförklarligt bragts om livet. Och som vanligt knyter Rosman samman nu och dåtid, sanning och påhitt på ett enastående sätt.

Personligen har det varit underbart att att följa med på promenaderna runt Marstrand och dess fästning (byggd av fångarna själva) då man känner igen nästan allt som beskrivs... man  har ju varit där några gånger på skolresor m.m och historien om Metta Fock och hennes öde var otroligt fängslande (ursäkta ordvitsen)

Lyssnar du på ljudboken som jag gjort får du också höra Metta Focks barnbarnsbarnbarnsbarnbarn Cecilia läsa några av de broderade orden riktade till Mettas föräldralösa barn, underbara ord.

Tyvärr missade jag tredje boken 'Porto Francos väktare' av Ann Rosman, men du kan läsa vad jag tyckte om de första två och om Rosman som författare här. Därmed missade jag en del om vad som hänt med Karin och hennes liv med Johan men då detta var långt ifrån det som denna bok handlade om spelar det inte så stor roll om jag läser den nu i "efterskott"

ps. Ann Rosman bor själv på Marstrand och på hennes blogg kan du läsa både om arbetet med boken, fästningen och Marstrand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...