Helgonet av Carin Gerhardsson

"Gud är god. I natt vill Gud oss väl." Det är vad den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson tänker när han segnar ner under den mäktiga augustimånen, skjuten med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag. 

Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman från Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med två nya förmågor. Den charmige rockaren Odd Andersson, känd från tv, och den oberäkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen återvänt till Sverige efter trettio år som diplomathustru. 

Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta. 

Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gått för långt och avrättades med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för någon av de människospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och så generöst dela med sig av sitt överflöd till? 

Utredningen leder Hammarbypoliserna ut på en resa till skräckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött på, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av människans själ."

   Så fick jag då fjärde boken i min hand i denna Hammarby-serie av Carin Gerhardsson. De första tre i den här deckarsviten läste jag efter varandra. Nu var det ett tag sen men jag kom fort in i serien. För även om det är ett nytt fall så var det ju en del bekanta personer med.
   Det är en grym bok eller snarare en bra bok som handlar om fruktansvärt grymma och hemska dåd. Jag vill hela tiden tänka att det är bara en bok. Men även om just de här händelserna är påhittade så är det ju sådana hemskheter som förekommer även i verkligheten. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att boken är bra...

Läs vad andra tycker om: , , , , litteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...