"Tjära Stadsministern" av Lotta och William Oudhuis

 
Varje år skickar hundratusentals barn och ungdomar brev, teckningar och funderingar till statsministern och regeringen. I boken "Tjära Stadsministern" har Lotta och William Oudhuis samlat brev från åren 1997 till 2007. Under den här perioden var Göran Persson och Fredrik Reinfeldt statsministrar. Breven är publicerade i original, det enda man tagit bort är barnens efternamn och orten där de bor. En unik samling av brev från kloka, fundersamma, ledsna och glada barn från norr till söder i Sverige.
Jag tycker om den här boken, den är värd att läsas och fundera över. Barn är så fullständigt ärliga i sina tankar och funderingar. Flickorna som ville öppna ett katthem och hade förslag på hur det skulle gå till, med ritningar över hur "ladugården" skulle se ut, vem som skulle betala vad. Jag undrar om flickorna någonsin fick sitt katthem. Eller pojken som fick sin keps stulen när han var på besök i regeringshuset. Fick han en ny keps? Hur gick det för flickan som inte ens hade råd med en guldfisk som husdjur för att hennes mamma hade bara EN KRONA kvar en vecka och det var långt till lön. Fick alla dessa barn standarsvar? Eller skickade Göran Persson och Fredrik Reinfeldt personliga svar? Jag tror knappast det.
När Fredrik Reinfeldt blir statsminister förändras breven, plötsligt kommer de från de rikare delarna av Sverige. Tankarna känns lite annorlunda för breven är skrivna av dem som har det bra. Varför skriver inte barn som bor i utsatta områden brev till Reinfeldt? Fast de kanske de gör? Urvalet av brev vill nog spegla de två statsministrarnas olika sätt att tänka.
Så läs och fundera över hur kloka barn vi har i vårt land.

Läs vad andra tycker om:
, , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...