Brev till en bokhandel och Hertiginnan på Bloomsbury Street av Helene Hanff"Brev till en bokhandel" kom ut i Sverige första gången 1980 och handlar om Helene Hanffs brevväxling med en bokhandlare i London. Själv bor hon i New York. Det är början till en livslång vänskap och kärleksförklaring till böcker. Under alla år som Helene beställer böcker från London får hon frågan när hon ska komma på besök. Åren försvinner fort och en dag får hon besked att bokhandlaren gått bort. Först då kommer hon iväg på sin resa till London.


Jag hade höga förväntningar på boken om brevväxlingen. Kanske för att jag alltid skrivit brev och genom dem fått vänner för livet. Helen Hanff fick en vän i bokhandlaren, som ringar på vattnet växte cirkeln av vänskap. Brev far över atlanten i många år. En brevväxling som jag har lite svårt att förstå att den kunde leda till vänskap. Men jag kanske läste för okoncentrerat för att förstå det hela. Breven är skrivna i en annan tid än min egen och i mitt tycket lite tråkiga. Det är trots det guld värt att få lov att ta del av någon annans korrenspondens.


I "Hertiginnan på Bloomsbury Street" växer berättelsen, vi får möta människorna. Här blir det roliga situationer med Helene Hanff i huvudrollen. Hanff är verkligen Hertiginnan av Bloomsbury Street och hon njuter av det. Hanffs resa som skulle vara i ett par veckor blir till fem veckor i och utanför London. Hon besöker alla ställen hon läst om och lite till. Inser att Dickens är en helgedom för engelsmännen, något som hon från början inte förstår. Hon möter människor som hon inte kände, människor hon haft brevkontakt med via bokhandeln. Här njuter hon verkligen av att vara höjd till skyarna och undrar hur det ska bli när hon kommer hem igen. Läs den! Ja läs även första delen med breven för trots allt är det breven som för henne till London och en tom bokhandel. I bagaget hem har hon slitna bokstäver som en gång satt på bokhandelns fönster. En rar bok, en lite mysig bok och lättläst... och tänk att ett brev till en bokhandlare kan leda till oanade händelser, nya vänner och platser. Så lämnar hon efter sig spår av en bokhandel, så som de en gång var. Jag slår igen boken med ett visst vemod.


Den bok jag har innehåller båda böckerna "Brev till en bokhandel" och "Hertiginnan på Bloomsbury Street".
Läs vad andra tycker om:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...