Snökristallens frusna skönhet av Theres Amrén


"Nigalas och dr Rakovs längtan efter ett liv utan förtryck kastar dem, mot deras vilja, rakt in i kampen om herraväldet över Samhället. Den isolerade staden styrs med järnhand av kyrkan och för invånarna är livet i det hierarkiska Samhället lika hårt och kallt som de karga, ändlösa vidderna av is som omger staden.

Allt börjar på Sjukavdelningen där Nigala vakar över "De äldsta", ett gåtfullt folk som har legat i koma under århundraden sen den stora katastrofen ödelade världen och skapade en ny istid. Nigala känner en märkligt djup samhörighet med dem, men det är först när hon lär känna dr Rakov som hon får veta varför. I takt med att hemligheterna avslöjas så krackelerar allt hon tidigare har tagit för sant, och sakta uppdagas en annan verklighet. Men är dr Rakov verkligen den han utger sig för att vara, eller är han lika falsk och manipulerande som prästerskapet?

I det konservativa Samhället finns inget utrymme för misstag och en felriktad lojalitet kan få ödesdigra följder. Kyrkans makt är stor och konvenanserna starka, oliktänkare går en grym död till mötes. Insatserna är höga, men varken Nigala eller dr Rakov har något val. Nu gäller det bara att spela spelet och överleva."
Den här gånen var det dags för Theres Amréns debutroman Snökristallens frusna skönhet. På författarens hemsida http://www.snokristallensfrusnaskonhet.se/ kan man provläsa lite ur boken och givetvis beställa den och det är något jag varmt rekommenderar. Jag är så glad över att där också kunna läsa att det här är en av böckerna i serien Glaciärernas era för det känns tomt nu när jag har läst ut boken. Den har förgyllt min tillvaro under tiden jag har läst den. Det är en sådan bok som jag kommer bära med mig en lång tid. Vissa böcker fastnar mer än andra och den här fastnade ordentligt. Det är med spänning som jag redan nu väntar på del två i serien.

Givetvis var innehållet mycket bra. Kärlek och spänning är en fantastisk kombo. Mycket mystik ligger förtätat över Samhället. För varje ny sanning som dyker upp ligger minst tio till på lut. Det kalla kriget mellan kyrkan och vetenskapen gör att både personerna i boken och jag är på helspänn hela tiden. Ska Nigala och dr Rakov hinna gifta sig innan Kyrkan avslöjar dr Rakovs rätta identitet? Ska dr Rakov hinna sätta Nigala i säkerhet? Vad har framtiden att ge fröknarna Artpil och Vintergård som har bistått Nigala och dr Rakov under hela tiden? För att få svar på frågor gäller det att ha korpgluggarna öppna och läsa intensivt ända till sista sidan för spänningen håller från första till sista sidan... 

Theres Amréns språk förhöjer kvaliteten på boken många snäpp. Hon har ett sätt att använda språket för att förstärka känslan i den saga för vuxna. Som Therés skriver i förordet "Välkommen till en värld där historierna aldrig slutar och en ny tar sin början, välkommen till livet i en värld som skulle kunna vara vår."Läs och njut!
8 kommentarer:

 1. Vilken fin blogg du har! :D

  SvaraRadera
 2. Linnea: Tack! =) Vi är tre som skriver här men layouten står Marlene för :-) Välkommen hit fler gånger ;-)

  SvaraRadera
 3. Förstår inte detta... ibland missar jag både inlägg här och länk på FB. Detta är ett sådant som gått min näsa totalt förbi. Och så är det en bok som jag dessutom skulle gilla tror jag. Men nu vet jag var den finns, tack Gisan

  SvaraRadera
 4. Marlene: Det är verkligen som att kliva in i en annan värld. Missa för allt i världen att följa bokens sida på FB för Theres lägger upp så härliga bilder som tar en tillbaka till bokens värld gång på gång :-)

  SvaraRadera
 5. Gisan: tack för länken, jag har varit där och tittat på undersköna bilder och så hann jag klicka mej vidare och gjorde ett bokmärkeshjärta i origami http://pearlsofjune.se/2012/06/origami-heart-bookmark/

  SvaraRadera
 6. Åh vilka fina hjärtan :-)

  SvaraRadera
 7. @Gisan
  visst var dom, lite knåpigt att få ihop, men har man väl gjort en så kan man göra många och bara ha liggande för att använd. T.ex göra i olika färger och ha för olika markörer i en och samma bok t.ex.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...