Löftet av Harlan Coben


Grannens tonårsdotter Amy sitter och snackar med en tjejkompis om fester och fylla i Myron Bolitars källare när han går förbi. Han får Amy, som han känt sedan barnsben, att avlägga ett löfte om att alltid kontakta honom oavsett tid eller omständighet om de råkat i trubbel. Detta mot att han inte ställer några frågor eller berättar för föräldrarna. Det dröjer inte länge förrän Amy ringer honom mitt i natten och han kör henne till en kompis. Nästa dag är hon försvunnen...
Myron, den siste som sett henne i livet blir givetvis misstänkt. Men det finns en annan tonåring som försvunnit, som tagit ut pengar i samma automat som Amy strax innan de bådas försvinnanden.
Myron Bolitar är en gammal basketspelare som gärna spelar hjälte, och givetvis även i denna story så småningom kommer lösa fallet tillsammans med sin lite kufige kompis Win. Inte så märkvärdigt kanske då detta är Harlan Cobens huvudfigur i en rad böcker, 9 st tror jag bestämt.

Det tog ett tag innan jag insåg att jag läst en Bolitar-bok tidigare då jag plötsligt kände igen hans "kompanjoner" Den gången läste jag "Försvunnen" som är en senare bok än Löftet och blev inte speciellt imponerad. Denna var bättre även om det absolut inte är rollfiguren som jag tycker om eller våldsamheterna eller ens själva storyn. Det är något med Cobens människokännedom som facinerat mig i alla hans böcker, en del betydligt mer än andra.

I Löftet låter han oss komma lite närmare tankarna hos tonårsföräldrar, gymnasielärare, misshandlade fruar och män som känner sig "för mindre" m.m. Coben är en stor författare med ett bra språk, lite humor mycket bra uppbyggd spänning och slutet blir aldrig vad man tror... inte denna gång heller.

Däremot vet jag inte om det var en dålig översättning eller om författaren denna gång haft lite för bråttom... inget riktigt flyt och allt för många upprepningar. Här även en liten varning... läs den, lyssna inte för Anna Godenius fick mig nästan att radera den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...