"I grunden utan skuld" av Viveka Sten
Det är en mörk höstkväll på Sandhamn och en ung flicka försvinner spårlöst.  Kriminalinspektör Thomas Andreasson deltar i sökandet som försvåras av höststormar och regn. Efter ett par dagar ger man upp och antar att flickan drunknat.
Sportlovet nalkas och Nora Linde får av en slump reda på att hennes make har ett förhållande med en ung sjuksköterska. Nora tar med sig de båda barnen och far ut till Sandhamn för att tillbringa lovet där. Hon måste få tänka i lugn och ro. Barnen vet inget om att hon lämnat deras far. Barnen tillbringar dagarna med att leka med grannbarnen och en dag går de långt ut i skogen för att leka kurragömma. Då gör de ett makabert fynd.  Den saknade flickan har bragts om livet. Vem ville henne så ont? Och varför har hon skändats på ett så makabert sätt.  Thomas är rädd att mördaren ska slå till igen och de står med lika få ledtrådar som när flickan försvann.
"I grunden utan skuld" är i mitt tycke den bok som är bästa av Vivekas Stens  fyra böcker om Nora Linde och Thomas Andreasson.  Jag råkade läsa de två sista böckerna i fel ordning, den här serien vinner på att läsas i rätt ordning. Nu visste jag alltför väl vad som händer med huvudpersonerna i fortsättningen.  Jag gillade upplägget att Viveka Sten blandat nutid med dåtid och fått till en släkthistoria som sträcker sig över flera generationer.  Fortfarande kan jag dock irritera mig på att Nora och Thomas förblir vänner och inget annat. Kanske är det som det ska, betraktaren är väl bara lite för romantisk mellan varven.  Thorwald, fadern, systern, Karolina och alla de andra som fanns och blev indirekt orsak till allt som hände. Jag vill inte släppa dem, vemodet, kylan, våldet och det hårda livet i skärgården på 1920-talet. Jag läser och förundras över hur bra vi har det i våra liv, vi slipper kalla dragiga hus, vi slipper kämpa för mat på ordet. Tack Viveka du skrev inte bara en deckare utan gav oss en bit kulturhistoria också. Den här boken är välskriven och det känns som om Viveka Sten lagt ner stor möda på att göra research. Jag hoppas du gör om det, skriver en bok till om Thomas och Nora. Kanske om mannen som satte eld på huset och  frun brann inne och barnen som fick fara till fastlandet... men det var på en helt annan ö det.

pga tekniska fel på min scanner så blev jag tvungen att låna fotot på nätet. Fotot är lånat hos
www.adlibris.com jag hoppas det inte gjorde något. Tydligen gillar inte min scanner färgglada omslag!Läs vad andra tycker om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...