Döden på en blek häst av Amanda Hellberg

 

Maja Grå är tio år när hennes mamma försvinner. Veckan innan lär hon Maja laga sju maträtter. Tio år senare vill Maja flytta till England för att gå på den anrika konstakademin i Oxford,  men det förflutna hinner ikapp henne. Polisen har hittat hennes mamma brutalt mördad i Brighton. Maja reser till Oxford , för att glömma men hennes mamma lämnar henne inte ifred. Maja känner och tar in mer än de flesta och fienden finns närmare än vad hon tror. En suggestiv skräckroman där de döda inte får ro förens sanningen kommer i dager.

Amanda Hellberg är författare och illustratör. Hon debuterade 2008 med skräckromanen "Styggelsen". Uppvuxen i Varnhem men bor numera med man och barn i Oxford. Hon skriver och illustrerar även böcker på engelska.

Jag öppnar en bok av för mig en helt ny och okänd författare, läser första sidan och finner ett språk som får mig att rysa av välbehag. Det kusliga och okända breder ut sig, tar mig på en resa från ett kallt Sverige till Englands universitetsmiljö. Majas  sökande efter en försvunnen mor och vad som egentligen hände.  Fyra unga flickor som dog för länge sedan, har de något sammanband med Majas mors död?  Det förflutna hinner i kapp Maja. Kusligheter och vem är mördaren?  Jack som visar ett svalt intresse för Maja och rör upp Majas känslor. Mystiska lärare, en dotter och vaktmästare. Vilka är de alla som tyst smyger runt i denna berättelse? Kusliga och oförutsägbara. Det var först i slutet som jag började förstå vem som mördat Majas mamma. Varför kom Maja in på konstlinjen när hon bara är en medelmåtta. Vem ligger bakom och varför? Det är något med denna bok, något som griper tag i mig och jag önskar att den boken hade fått en plats i min hylla. Jag ryser för varje mörk kväll, varje regndroppe och mörka korridorer... eller ryser? Jag njuter. För det ligger ett svävande otäckt skimmer över berättelsen om Maja.  Det är otäckt och skrämmande, men jag läser med välbehag.  Amanda Hellberg har skrivit en bok som passar min fantasi och tolkning perfekt! Mer sådant. Tack.

Läs vad andra tycker om:
, , , ,

3 kommentarer:

 1. Jag skulle så gärna vilja läsa denna, men jag har fått för mig att jag borde börja med Styggelsen. Den har du inte läst alltså? Och du kände inte att du missade något?

  SvaraRadera
 2. När jag lånade boken på bibblan, hade jag ingen aning om vem denna författare var, jag visste inte ens att hon skrivit fler böcker. Trodde att "Döden på..." var den första så jag blev lite förvånad då jag förstod att jag läste "del" 2. Nu minns jag inte var jag läste det men böckerna ska vara fristående så det går att läsa i fel ordning. Fast jag tror nog jag vunnit en hel del på att läsa "Styggelsen först".

  SvaraRadera
 3. Jag gillade också Döden på en blek häst, blev positivt överraskad. Har inte hört så mycket om Amanda Hellberg förrän jag lyssnade på henne under bokmässan.

  Och som Charlotte skriver, det finns fler böcker om Maja Grå. :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...