Minnet av en smutsig Ängel av Henning Mankell

"Mitt i den obegriliga fattigdommen ser jag öar av rikedom. Glädje som inte borde finnas, värme som knappast borde ha kunnat överleva. Vänder jag detta om så ser jag hos de vita som lever här en fattigdom mitt i all deras välmåga"

Dessa ord finns nedskrivna i den dagbok Hanna gömmer undan på ett hotell i början på 1900-talet. Svenska Hanna som 1903 vid 17 års ålder insåg att "sagornas tid är över, nu gäller livets berättelse" då mor Elin förklarar att Hanna nu måste ge sig iväg från hemmet och tjäna sitt levebröd. "Är det det här som innebär att bli vuxen? tänkte hon... att byta ut barndomens osäkerhet mot något annat okänt, att veta att inga andra svar ges än de du själv kan söka dig fram till?"

Henning Mankell låter oss följa denna smutsiga ängels resa mot det okända och de svar hon söker sig fram till. Framför allt det okända hon som vit kvinna får möta i de svartas afrika under kolonialtiden. Efter att ha arbetat som kocka på en ångbåt som seglar med last till Afrika lämnar hon skeppet och hamnar på en bordell. En bordell med svarta kvinnor där bara vita män är tillåtna.

Kanske är det fel av mig att börja med ett citat ur slutet av boken, men jag tyckte den sammanfattade mycket av bokens innehåll.
Jag tyckte om den här boken, den berörde mig mycket och ibland nästan skrämde den mig för mina egna tankar; som då jag tänkte att så fruktansvärt det gick till på den tiden och jag plötsligt inser att det är ju fortfarande så än idag... européer som tar för sig för egen vinning utan hänsyn för vare sig folk, miljö eller framtid. Den skrämde mig också när jag med Hanna förfasades över hennes reaktion då en av tjänarinnorna tappar ett fat, hur lätt påverkas man inte av miljö?

Boken skiljer sig mycket från de böcker jag tidigare läst av Mankell. De flesta av dem har varit mer spännande och haft ett annat flyt. Men liksom i en annan av mina favoriter "Kinesen" har han sammanlänkat kulturer från olika länder. Rekommenderar båda varmt... Mankell är en fröjd att läsa. Sen tycker jag inte sämre om denna senaste för att den delvis är sann.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...