"I natt är du död" av Viveka Sten

"I natt är du död" är Viveka Stens fjärde bokom kriminalinspektör Thomas Andreasson och ekonomen Nora Linde. En kulen septemberdag hittas studenten Marcus Nielsen död i sitt studentrum. Allttyder på att han begått självmord men Marcus mamma vill inte tro på det och lyckas övertala Thomas Andreasson att inte avskriva fallet. Situationen är ansträngd på polisstationen i Nacka, ett halvår tidigare var Thomas nära döden då isen brast under hans fötter. Orkar han komma tillbaka och är det så klokt att han åtar sig att fortsätta med fallet. När polisen börjar nysta i fallet Marcus leder det till militärbasen Korsö utanför Sandhamn i Stockholms skärgård. Kort därefter dör en man som har kopplingar till Korsö. Thomas ber sin vän Nora Linde att undersöka om det finns rykten om militärförläggningen. Nora som precis lämnat sin man åker ut till Sandhamn. Deras gamla sommarstuga har hon hyrt ut till en flygkapten. Själv bor hon nu i Sagerska villan, Sandhamns största hus. Finns det hemligheter från en gången tid som inte får komma i dager?
En lättläst kriminalroman som kunde ha fått lite mer innehåll. Jag saknade den riktiga spänningen, ville ha mer något som får mig att rysa. Trots det läser jag gärna Viveka Sten och känner igen mig i miljöerna. Trakter som är för mig kända och jag log lite åt hennes beskrivning av Brandbergen. Snälla Viveka, så hemskt är det inte! Jag tror att det underlättar att läsa böckerna om Thomas och Nora om man själv bor här. Det blir mer levande och när Thomas kör på motorvägen mot Haninge, ser jag varje kurva, varje gatuljus och känner fartens vindar... Hur många gånger har jag inte självkört där? Jag känner spänningen i luften, mörker och rusk. Jag ser det framför mig när han möter lastbilen och...


Jag tycker om Viveka Stens sätt att skriva och beskriva det gör hon bra. Det jag kan sakna i den här boken är att den där riktiga ruskiga spänningen aldrig infinner sig och att Nora kommer i skymundan. Hon skulle kunna få en större roll, bli mer involverad i Thomas jobb som polis. Jag satt och väntade på att den som var den skyldige skulle kidnappa Nora för att hon visste för mycket! Kanske handlar det bara om en besvikelse att det inte är Thomas och Nora som är ett par! För det var så jag ville ha det.


I det lugnaste vatten (2008)


I den innersta kretsen (2009)


I grunden utan skuld (2010)


Är de tre tidigare böckerna. Jag tycker att man ska läsa dem i kronologisk ordning och inte som jag hoppa över "I grunden utan skuld" för att jag inte fick tag på den. Eftersom mycket handlar om Thomas och Noras privatliv och vad som händer dem.


Läs vad andra tycker om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...