Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh

"I Teheran befinner sig en ung kvinna. Under en natt ska hon fatta sitt livs största
beslut, det som kommer att förändra hela hennes tillvaro och påverka många
människors liv. I väntan på gryningen blickar hon tillbaka och funderar över
den flicka som hon en gång var.

För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Ukraina till den lilla staden Zadrabad vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset.

Före revolutionen är livet förhållandevis enkelt, men med revolutionen kommer mörkret och Shirins hjärta härdas av allt som sker omkring henne."

Det här är en debutroman som heter duga. Zinat Pirzadeh fångar läsaren redan på första sidan och sen är man fast. Hon beskriver en värld som är så långt från min egen ändå lyckas hon få mig att känna det Shirin känner. Miljöerna är fint beskrivna så att det är lätt att leva sig in i handlingen. Det är en bok som berör långt in i både själ och hjärta. Jag hoppas att det här är den första av många böcker av Zinat Pirzadeh.

Läs vad andra tycker om:
, , , ,

2 kommentarer:

  1. Åh, den här såg jag i bokhandeln idag och den hamnade då på min önskelista:-)
    Du har en award inne hos mig (ser nu att du kallar dig Bokhyllan, jag skrev visst BokBloggen eftersom det var adressen... sorry!).

    SvaraRadera
  2. Lotten: Köp den här boken. Den är värd varje krona och några av dem går dessutom till välgörenhet :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...