Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafón

Kan man börja en recension med att bara säga ÄNTLIGEN? i alla fall känns det så nu när jag lyssnat färdigt på Ängelns lek. 


Men den började bra, i Barcelona tidigt 1900-tal börjar unge David Martíns dröm om att bli författare förverkligas. Hans barndom som kantats av fattigdom och ensamhet med en alkoholiserad far som mördas och dör i den 11-årige Martíns armar och en mor som lämnat dem långt tidigare. Nu har han fått arbete som författare och dessutom fått möjlighet att hyra det tornhus han länge önskat. Kärleken till den vackra Christina verkar besvarad även om hon är svårflörtad, dessutom står både hon och han i tacksamhetsskuld till deras gemensamme vän, den enormt rike och betydelsefulle. En dag blir han erbjuden en stor summa pengar mot att han under 1 år ägnar sig åt att skriva en bok... en bok som ska vända uppochner på allt och alla. Han ingår ett avtal som vänder uppochner på hans liv i alla fall. Jag undrar fortfarande om det var djävulen eller en Ängel han ingick detta avtal med.


Och här någonstans börjar andra akten, jag lyssnar fortfarande spänt men börjar fundera på om allt bara är svammel. Men här kommer nya bekantskaper in i David Martíns liv, nya händelser som fångar intresset och så många vackra, roliga, tänkvärda ord. Ännu verkar det som om det ska finnas någon realism i boken.  När jag nu tror att boken snart är slut börjar så den tredje akten.... idag vet jag att boken består av 500 sidor och litet till.  Carlos Ruiz Zafón borde ha stoppat i tid :)


Efter "Vindens Skugga" längtade jag efter mer men Carlos Ruiz Zafón andra bok om de fördömdas stad blev en besvikelse. Detta till trots måste jag ändå lovorda Zafón vackra språk och skicklighet att bygga upp en historia runt kärlek, mord, spänning, intriger blandat med känslor, mystik, teologi, psykologi, skräck... men allt blev bara FÖR mycket denna gång. Den vackra sagan "Vindens Skugga" fick ett realistisk slut, det kan jag inte säga om denna efterföljare.


4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig helt och hållet! Jag blev riktig besviken på boken och ville bara att den skulle ta slut. Vad jag saknade hans första bok!!

  SvaraRadera
 2. till Cathrine: synd på en egentligen så bra författare, om jag åtminstonne hade fattat vad han ville säga med allt detta. Tufft blir det att eventuellt läsa nästa

  SvaraRadera
 3. jag tycker det var en riktigt bra bok men ett sådant sorgligt slut!!!!

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Det är väl ändå det som är det bästa med böcker, alla kan vi hitta nåt vi gillar även om det inte är detsamma. På ett sätt tycker jag om författaren sätt att bygga upp sin story, men här blev det för mycket för mej :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...