"En hondjävuls liv och lustar" av Fay Weldon

Ruth lever sitt liv som en skötsam hustru och tvåbarnsmor i en förort någonstans i världen. Hon har aldrig tänkt att bli en hondjävul. I ett fantastiskt fyrtorn, på kanten vid en klippa vid havet lever Mary Fisher. Hon är liten och nätt, skriver romantisk kiosklitteratur och äter lax och dricker champagne till middag. Ruths man avslöjar att han har ett förhållande med Mary Fisher. Han tycker att han har rätt till det, att få lite flärd i livet och inte bara sin feta hustru, feta barn och husdjur som skränar och gör hans liv outhärdligt. Ruths make hade lovat henne ett liv. Han tog det ifrån henne. Det är där och då som hondjävulen vaknar och Ruth börjar på sitt mål att göra livet till ett helvete för dem som svek henne. Följden blir att hon bränner ner familjens hus, har sex med traktens fyllo och överger sina barn och ger sig ut på en resa i hämndens tecken.
Jag läste boken för första gången på 80-talet, den lämnade spår i mig men jag tror jag var för ung för att förstå Ruths tankar och resa i att hämnas på en man. När boken på nytt kommer ut och hamnar i min hand läser jag den med andra ögon. Jag skrattar, gråter och ler om vart annat. Det här är en bok att älska eller förkasta. Ruth berör och upprör, som kvinna ser man hennes kraft som ger henne styrka att bli den hon vill. Kanske bokens slut är lite väl drastiskt och vad vann hon egentligen?
Fay Weldon är dock Fay Weldon. Hon har ett speciellt språk och skriver drivande och starkt. Jag gillar det mycket. Bokens omslag - åh jag njuter! Vilket omslag. Det är nog sant som det står i DN idag att svenska bokförlag har de vackraste omslagen i världen på sina böcker.
Tack till Massolit förlag som gav mig chansen att få återuppleva "En hondjävuls liv och lustar".Läs vad andra tycker om:
, , , ,

1 kommentar:

  1. Jag fullkomligt älskade den då den kom och jag var i övre tonåren. Idag blir jag mer beklämd - hämnd, göra om sig så att man blir mer attraktiv och åtråvärd och, som du skriver - vad vann hon egentligen? //Annelie

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...