Barns tankar om fattigdom i Sverige


Två saker berör mig mycket då jag läser barnens syn på fattigdom här i Sverige i denna bok. Dels några (som tur inte så många) ganska ignoranta svar som tydligt kommer från familjer där fattigdom ses ner på, dels de faktiskt väl beskrivna tankar barnen har om barns fattigdom. Just denna utanförskap som barnen beskriver får mig att nästan gråta... ett barn ska aldrig behöva känna så ändå är det många som gör.

I denna bok svarar barnen på frågor som:
1. vad är fattigdom?
2. finns fattigdom i Sverige?
3. hur märks fattigdomen i Sverige?
4. varför finns fattigdom i Sverige?
5. vad kan vi göra åt fattigdomen i Sverige?

Den sista frågan, den största, där svarar många av barnen med de enklaste lösningar som även den vuxne borde begripa, trots det så växer fattigdommen i Sverige. En av de kanske inte så enkla lösningarna ger Tim "Om pengar inte fanns så skulle ingen vara fattig" men en helt underbar tanke av en 9-åring.

Ett annat sött svar om fattigdom kommer från Andrea, 9 år "Kanske bor man förutom under paraplyer, i tunnelbanan, kanske i skogen under en gran och äter bröd och sallad. För det kostar väl inte så mycket pengar?"

Denna lilla bok (med söta och roliga illustrationer) ges ut av Stockholms Stadsmission med tillägnan de 220 000 barn som lever i fattigdom i Sverige idag. Boken kostar endast 50 kronor, överskottet går till Unga Stations arbete för barn och unga.

Gör även du en insats, klicka här och ta del av barns tankar om fattigdomen i Sverige... den vi kanske tror inte finns...


2 kommentarer:

  1. Nu har även jag läst boken och min reaktion över boken är ungefär densamma som din Marlene. Man "läser" de vuxnas värderingar i en del av barnens svar. Men vissa svar är så härligt befriande. En lösning är ju t ex att sänka priserna på allt: en hamburgare 5:-, grönsaker 10:- och kläder 20:- Tänk så bra det vore ;-) Nej, skämt åsido. Många gånger har de en god grundtanke som vi vuxna har tappat på vägen...

    SvaraRadera
  2. Jag har också läst den och många fina tankar från barn om fattigdom. Om allt vore så lätt som barnen tycker och tänker - livet skulle nog vara bra härligt då för många fler. Tyvärr tyckte jag mig höra vuxna bakom fler av barnens tankar - men det är kanske ok att det är så. Har inte bestämt om även jag ska recensera boken.
    Kram Charlotte

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...