Solbarnet av Monika Häägg

En kamp mellan det goda och onda utspelar sig i det Halländska landskapet. Det föräldralösa Solbarnet Fry lever under slavliknande förhållanden på Nygården. Detta under bronsåldern då de stora Gudarna som tillbads och offrades till var Solen och Månen. Fry anklagas för stöld av offergåvorna och döms till att själv offras åt Solguden men Guden har andra planer för flickan, hon är ju utvald med de goda och starka krafter bara ett barn av Solen kan besitta. Trots det håller de mörka krafterna på att ta över och ränker smids bland de illasinnade...

Detta är trots allt inte en bok om Gudar och onaturliga varelser utan en äventyrsroman om folket som levde då. De så kallade övernaturliga krafter som Solbarnet besitter är inte så märkliga (enligt mig själv), och inte heller den maktlystnad eller den godhet som får människor att tänka och agera på olika sätt. Vidskepligheten var däremot säkert större liksom kunskap om örter och växters andvändning på gott och ont.

Det jag saknar är kanske lite mer historiska fakta och/eller en liten fakta-resumé, det är alltid trevligt. Istället googlade jag lite om de historiska platser som nämns och hittade bl.a denna sida.

Monika Hääggs debutroman är välskriven, lättsam och spännande. Kanske skulle jag kategorisera den som ungdomsroman... och vore jag ung idag skulle jag med säkerhet vänta ivrigt på en uppföljare. Nu är jag ju ung i sinnet *ler* och gillar dennna typ av innehåll så... ja, jag kommer med all säkerhet läsa nästa bok "Månguden" och håller den samma klass så följer "Isvintern" och till sist "Kungsgården" som utkommer den 27 aug. Jag hoppas på en härlig resa i bronsåldertid.

3 kommentarer:

  1. Denna åker raka vägen in på läslistan =) Kramar...

    SvaraRadera
  2. till Gisan: skicka din adress så kommer den :)

    SvaraRadera
  3. Marlene: Du ä la´ för go. Har du slagit i huvudet ;-) Tack menar jag <3 Adress kommer :-) Kramar...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...