Fyrmästarens dotter och Själakistan

av Ann Rosman

Karin Adler kriminalare vid göteborgspolisen får ta sig an fall av funna människolik på Marstrand med omnejd. Tillsammans med sina kollegor, den lite excentriskt buttre Folke och så Robban småbarnspappan löser de så klart fallen så småningom. Karin som bor i Göteborg finner nya vänner både på Koön och Marstrand under tiden som hon jobbar med fallet och får lära sig en hel del historik från dessa platser både vad gäller nazismen och häxbränningar. Kanske inte så smickrande men nog så intressant.

Jag kunde inte annat än lyssna på bägge böckerna i sträck då de håller en jämn spänning med en lättlyssnad enkel prosa. Språket är nog det jag vill rosa Ann Rosman för... en sån förtäfflig vacker men enkel svenska hon använder. Handlingen blandas med då och nutid... uppföljt av historiska fakta och miljöbeskrivningar av dessa vackra öar i göteborgs norra skärgård. Vanligtvis har jag svårt för "vanliga" deckare där en polis springer runt och jagar bovar och oftast liknar den ena boken den andra av samme författare men inte dessa två. En annan sak är att allt känns så verkligt (kanske inte själva mordfallen), människorna talar och beter sig precis som vanliga människor i vardagslivet... även om författaren kanske inte har helt rätt i allt och många besservissare säkert skulle protestera mot en del fakta. Tankar och känslor och beteenden är precis som i vardagslivet... Så rätt Rosman :)


Någon liknar Ann Rosman vid Camilla Läckberg, men jag tycker Rosman är bättre.


ps. I slutet av Själakistan berättar Ann Rosman själv om hur boken kom till, om vad som är sanning och inte vad gäller platser och historik, sånt gillar jag.


6 kommentarer:

 1. Ännu fler deckare som lockar ;-) Jag som bestämt mig för att försöka ta mig från det "facket" ett tag. Det finns ju annat att läsa även om det lätt blir deckare när man sticker handen in i bokhyllan både i bokhandeln och på biblioteket...

  SvaraRadera
 2. Det är ju så... andra böcker är svårare att veta om det är en nit eller fullträff, men gud vad härligt det är när det är en 10 poängare :)

  SvaraRadera
 3. Själakistan ligger i min "att-läsa-hög" och när jag läser dina rader här så kryper det av iver att läsa den!!! Tack!

  SvaraRadera
 4. till Malinski har du läst den första? då är det bara att sätta igång :) sen är det bara att vänta på att Rosman kommer med fler.. eller hur :)

  SvaraRadera
 5. Nix. jag har inte läst något av henne tidigare. behöver jag läsa dem i "rätt" ordning för att hänga med och gilla dem?

  SvaraRadera
 6. till Malinski: inte för själva deckarberättelsen, men allt kring personerna och deras liv och relationer. Jag skulle själv bli jätteirriterad om jag läste första efter den andra, svårt däremot för mej att säga om det liksom saknas nåt bara för man inte läst första om du förstår vad jag menar :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...