Fallet med de försvunna böckerna av Ian Samson

"Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.
Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?
Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig.
Fallet med de försvunna böckerna är första delen i en trilogi om den ofrivillige detektiven Israel Armstrong."

Jag kan inte annat än tycka synd om denna Israel som hamnar i den ena knipan efter den andra. Nystarten blir verkligen inte vad den skulle bli. Det räcker ju inte med att böckerna är borta. Medan han ska leta redan på dem, för det blir hans uppgift, råkar han ut för än det ena än det andra. Är det inte kläder som förstörs så är det näsan som krossas. Men han finner gåtans lösning, gång på gång på gång...

Det här är en mycket annorlunda mysdeckare som det var trevligt att krypa ner och läsa på kvällarna. Jag ser fram emot de två kommande delarna i trilogin.


Läs vad andra tycker om: , , , ,

2 kommentarer:

  1. Håller på med den boken själv just nu och kan inte annat än hålla med dig, tycker smått synd om den där lille mannen jag också, inte svårt att föreställa sig honom framför sig. Han verkar ha det jag saknar... ett oändligt tålamod ;)

    SvaraRadera
  2. Marlene: Ja tålamod och en tålig kropp bl a... :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...