Kriget är slut av Morgan Alling


"När Morgan Alling skildrade sin tuffa barndom i radioprogrammet Sommar år 2009 blev gensvaret enormt. Kanske för att ingen hade anat att den glada, spexande, populära skådespelaren hade en annan sida. Att det bakom skratten även fanns en stor sorg.

Under sina första fyra år bodde Morgan och hans lillebror Stefan tillsammans med sin ensamstående alkoholiserade mor. Vardagen var fylld av supande, slagsmål och flyttar mellan olika lägenheter. Men mamman älskade ändå sina söner och försökte ta hand om dem så gott hon kunde. Och Morgan hittade på allehanda bus och upptåg som gjorde honom till hjälte både hos kompisarna och fyllgubbarna.

Men till slut tappade mamman kontrollen över festandet, förlorade jobbet och blev inlagd på behandlingshem. Morgan och hans lillebror hamnade på barnhem, men trots mammans alla löften kom hon aldrig och hämtade dem. Istället skildes bröderna åt och skickades från fosterfamilj till fosterfamilj.

Morgan tycktes förutbestämd för ett liv med missbruk och misär. Räddningen kom i form av en kärleksfull fosterpappa som vågade ställa krav, och teatern som blev Morgans nya hem.

Kriget är slut är en gripande skildring av ett maskrosbarn som inte bara klarade sig utan har lyckats vända motgångarna till en styrka. Med stor detaljrikedom och tidsatmosfär tecknar Morgan Alling ett porträtt av en pojke som överlever tack vare sin humor och sin längtan efter revansch."


Vilken bok! Jag har givetvis hört talas om Morgan Allings bok och tuffa uppväxt men visste inte vad det var han hade upplevt. Att sida upp och sida ner läsa om hur Morgan och hans bror blir utsatta för än det ena än det andra. Mestadels är det ju Morgans liv som följs då de bägge bröderna delas på utan förvarning. Det är separationer, svek, flyttar, byte av skolor... Jag växlar mellan att vara arg, ledsen och förfasa mig över hur barn får bli behandlade. Jag önskar att jag kunde vara helt säker på att det inte sker i vårt samhälle idag. Men så är ju inte fallet...


Läs vad andra tycker om:
, , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...