Vikingablot av Catharina Ingelman-SundbergAtt läsa en bok som får mig att vilja veta mer och spendera tid vid sidan om läsandet på google och/eller andra faktaböker är ett av mina kriterier på en bra bok, detta var en sådan. Nu vet jag vem munken Ansgar var, jag vet mer om själva ön Birka (Björkö), jag vet varför de kallades vikingar m.m m.m

Men detta är en historisk kärleksroman, en fiktion om hur livet kunde ha varit vid denna tid då vikingarna levde. En riktigt spännande historia.

Erik Bärnstenshandlare är på väg hem till sin trolovade Jorunn efter att ha spenderat 3 år i viking. Nu har han tjänat ihop tillräckligt med pengar för att äkta henne. Munken Ansgar som är på väg till Birka för att kristna hedningarna får följa med på Eriks skepp, men de råkar ut för sjörövare och förlorar skepp och allt.

Mer tänker jag inte berätta, men har Jorunn verkligen väntat så länge på sin käraste, Eriks bror Harald ville ju ha henne och broderskärleken var inte stor. Lyckas Ansgar kristna Svearna och kunde han avhålla sig från egna synder. Och hur var det med "vår" kung Björn, vilken roll spelade han i denna del av historien. Hämd, röveri, blodsspillan, svartsjuka, listiga ränker, svartsjuka m.m är ingredienser vid sidan av kärlek, vänskap, ära, heder, lagar, trosuppfattning, medmänsklighet i denna roman; inte så olikt oss vanliga levande idag igentligen... bara lite annorlunda.

Catharina Ingelman-Sundberg skriver enkelt och rakt men använder ett lite äldre språk vilket jag gillar. Spänningen som ligger och lurpassar hela tiden varvas med humor och sorg. Boken känns äkta och helt utan kunskaper om Vikingarna på Björkö är författaren inte heller då hon har Fil. kand i historia, Konsthistoria och Nordisk och jämförande folklivsforskning. Dessutom betyg i arkeologi och nordiska språk.

Jag kan bara hålla med Sköna Dagar som skriver så här ”…Tänk så lätt historien blir att förstå och så mycket kunskap man kan få på köpet när historiska romaner handlar om människor, inte bara om händelser.” men vill lägga till att det krävs även en bra författare, vilket jag anser Catharina Ingelman-Sundberg vara.

ps. detta är första boken i triologin... de nästföljande heter Vikingasilver och Vikingaguld, vilka jag med säkerhet snart kommer att läsa.

5 kommentarer:

 1. Å med ditt sätt att recensera boken så åker den helt klart långt upp på "måste läsa"-listan...

  SvaraRadera
 2. Jeg tror jeg leste denne serien en gang jeg og. Men bøkene heter ikke det samme på norsk. Her er omtale av den første boken: http://bokelskere.no/bok/brudeseng/63389/

  SvaraRadera
 3. Jag gillar den! Visste inte att det fanns fler, måste läsa dem också.

  SvaraRadera
 4. till Lakis: tack själv för dina ord... den är väl värd att läsa. kom tilbaks och berätta vad du tyckte ;)


  till Gisan: läslistan blir bara längre och längre, och jag som trodde det skulle hjälpa med en bokblogg för att välja bra böcker... nu har jag plötsligt så många att välja på att det INTE blivit lättare :) men kul e´dé


  till Bokpyren: ja den är ju inte direkt ny, men ny för mig. De norska ttlarna var bättre en de svenska tycker jag... titlarna var ju knappast det som fångade mitt intresse ,)


  till Emma: Kul att hittade hit och fick inspiration ;)

  SvaraRadera
 5. Ett intressant boktips, tack för det! En annan bra bok - dock inte skönlitterär - som behandlar samma historiska period är Östen Kjellmans "Den forna seden" som nyss har kommit ut i nyutgåva. Det är en tankeväckande bok som ifrågasätter många schablonbilder om vikingatiden.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1907166521&r=1
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=190716653X&r=1

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...