Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad

"Vi ska ordna detta tillsammans och vi kommer inte fatta några drastiska beslut. Allt vi gör gör vi tillsammans. Vi är bara vana vid att detta händer kvinnor. Att de blir bortgifta. Men vi ska ta ditt ärende på fullaste allvar"

När jag kommit så långt i boken grät jag... nu äntligen hade Arkan öppnat sitt hjärta och berättat. Inte heller jag visste att även unga män (knappt vuxna) blev bortgifta, men då jag såg en intervju med Arkan Asaad kände jag direkt att jag ville veta mer.

Denna verklighetsskildring går rakt in i ens hjärta och stannar där. Arkan, en ung kurd född i Irak uppväxt i Sverige berättar om några fasansfulla år i sitt unga liv. De unga år då de flesta av oss blomstrar och lyckas i livet, då vi planerar och drömmer om vår framtid och om ett liv med den och dem vi älskar. Detta fick inte Arkan uppleva... detta togs ifrån honom på grund av traditioner, stolthet, heder, maktmissbruk... och hans egen skuld var endast att ha ville ha sin fars erkännande och enligt mig, hans kärlek och förståelse.

Det som slår mig är att Arkans berättelse ändå genomsyras av en kärlek till sitt ursprungsland, traditionerna och sina släktingar, även när han skriver hur illa han tycker om det så kan man känna hans kärlek till det som är hans rötter. Tänk dig då att detta nu förvägras honom...

Nu kan jag bara önska att Arkan får som han vill med denna bok "... en epok jag lämnar bakom mig... De här historierna ska inte längre plåga mig i mina drömmar." Jag önskar att han hittar den där äkta kärleken igen... och denna gång får behålla den med allt vad det innebär att ha sin familjs väsignelse.

Jag väntar också med spänning på hans 2:a bok...

Till slut vill jag visa denna lilla men ack så talande reklam för boken... så också du kan se Arkan i ögonen, och få en skymt av hans sargade själ.


Läs gärna vad andra bloggare skriver om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Åhhh...lockande...
  Härlig recension av en bok som jag känner att jag måste läsa. (Som så många andra...)

  SvaraRadera
 2. till Gisan (dé é ju bara dé...)

  SvaraRadera
 3. Fantastisk bok tycker jag. Kunde inte lägga den ifrån mig!
  Sara

  SvaraRadera
 4. till Sara... visst är den speciell, tänker ofta på den och vad den berättar mellan raderna.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...