Leontines längtan av Christina Herrström


"För inte länge sedan var Leontine lycklig. Älskad hustru och kärleksfull mamma. Men nu håller tillvaron på att rämna. Robert, hennes man, har slutat se henne och i Leontine vaknar skräcken. Hon får anledning att ifrågasätta allt hon tidigare tagit för givet. Varför blir hennes egen värld allt mindre, medan Robert tar allt större utrymme för att förverkliga sig själv? Den som hindrar Leontine att gå sönder är Noel, mannen hon inleder en alltmer intim maildialog med. Från honom får hon svar hon inte vill höra: Kärleken är slut. Gå därifrån. Men hur ska hon våga?"


Den här boken har gjort mig arg, glad, ledsen, frustrerad om vartannat. "Nedrans fruntimmer" som låtit sig hamna i den utlämnade rollen i förhållandet. "Förbenade karl" som behandlar henne så illa. Jag vill hoppa in i handlingen och skaka om dem båda. De har ju tre barn som lever i den här familjen också. Ska de få lära sig att det är så här det ska vara? Mamma straffas om inte pappa får som han vill? Mamma slätar över när pappa inte har tid med barnen men får sen höra av barnen att hon bara är sur när hennes energi inte räcker till...Men någonstans på vägen har ju Leontine varit med och skapat rollerna. Sen är det brevväxlingen med Noel. Den är både upprörande och välgörande för henne. Men är det otrohet? Var går gränsen för otrohet? Måste den vara fysisk? Ja det är ju något väldigt individuellt. Men hon delar väldigt intima delar av sitt liv med honom.

Så kommer tillfället då Leontine sakta vaknar till liv på många sätt. Hennes livsvilja växer och börjar förstå att det dags att tag i livet. Det är inte bara Roberts jobb som är viktigt och Roberts framtidsplaner. Hur det slutar? Ja det får läsaren inte riktigt veta. Men det är samtidigt ett bra slut ändå.

Alla tankar och känslor som for fram när jag läste den här boken gjorde att jag ibland fick lägga ifrån mig den. Den väcker tankar om könsroller i allmänhet, i samhället, i min egen familj och familjer runtomkring mig...

Läs vad andra tycker om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...