Alfahannen av Katarina Wennstam


"Jack Rappe tar kvinnor som en karl ska. Att de inte alltid är med på noterna hör ju bara till spelet, eller hur? Filmen älskar sina bad boys, och Jack Rappe är den verklige alfahannen bland de manliga skådespelarna. Därför blir det också en sensation av stora mått när Rappe hittas på bryggan med ett livshotande sår i magen. Jack Rappes våldsamhet verkar till slut ha hunnit ikapp honom själv. I sista delen av Katarina Wennstams trilogi om mäns våld mot kvinnor får läsaren återknyta kontakten med huvudpersonerna från succéromanerna Smuts och Dödergök: åklagaren Madeleine Edwards och advokaten Jonas Wahl, som lämnade Sverige efter att ha avslöjats som sexköpare. Nu befinner han sig än en gång i händelsernas centrum. Men den här gången är det hans dotter som spelar huvudrollen."


Engagerande är det första ord som kommer till mig när jag ska beskriva den här boken. Så omtumlande tankar och känslor som pendlar mellan sidorna. Det är ju Jack Rappe som i rätten är offret och jag tycker absolut inte att våld är rätt att utöva mot någon. Men jag kommer på mig själv att tycka att det är rätt åt honom ändå. Dessutom kan det ju visa sig under bokens gång att det var i försvar. Att han under så många år levt som den Alfahanne han är, och trivs med att vara, så måste ödet till slut komma ikapp. Sympatierna ligger givetvis hos alla hans offer. Men också hos åklagaren Madeleine Edwards, som ska sitta där och försvara denne osympatiske man.

Alfahannen väcker också mycket tankar på hur rättssystemet fungerar i vårt Sverige idag. Hur tjejer får "skylla sig själva" p g a klädval, alkoholintag, inte tydliga nej osv. Men också hur mycket media har sin del i vad tjejer/kvinnor ska ställa upp på eller tycka om till och med utan att tänka efter vad som känns rätt under sex/kärleksakter. Helt klart en tankeväckande bok!


Läs vad andra tycker om:
, , , ,

2 kommentarer:

  1. har denna bok liggandes i min "rea-hög" och har längtat efter att läsa den, men ser att du skriver att det är sista delen i en triologi? Är de fristående eller skall jag börja med de andra? Läste Viveca Stens fristående romaner i "fel" ordning och blev så grymt besviken.Är det risk för det här med om jag börjar med denna? Kramar

    SvaraRadera
  2. Malinski: Jag tror att jag har läst Smuts (första delen) men det var ett bra tag sen i så fall. Den här kan du absolut läsa separat. Kramar...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...