Idealisten av Thomas Bodström


"En ung politker med invandrarbakgrund, Carlos, startar ett upprop mot rasismen tillsammans med en äldre kollega, socialdemokraten Jan-Olov. De sitter båda i justitieutskottet där Gerd är ordförande. Det blir ett uppmärksammat initiativ eftersom man jobbar över partigränserna. När Carlos brutalt skjuts ner utanför sin villa i Nacka går misstankarna direkt mot Sverigedemokraten Carl Struwe och hans rasistiska anhängare. Susanne har stigit i graderna och är chef på länskriminalen i Stockholm. Och hon blir den som nu får leda polisutredningen.

Mattias och hans fru Lotta väntar sitt andra barn och han har lagt sin kärlekshistoria med Susanne bakom sig. Men som en ödets nyck utses Mattias till ombud för målsägaren, d v s Carlos familj. Det för med sig att Mattias och Susannes spår korsas igen.

När ytterligare ett politikermord sker skakar landet i sina grundvalar. Mattias får reda på saker kring Carlos som han använder som förevändning att få möta Susanne på tu man hand igen. När de träffas har de båda svårt att motstå den uppblossande passionen dem emellan."

Idealisten
är Thomas Bodströms andra bok av tre om polisen Susanne och advokaten Mattias. Jag har inte läst dem i rätt ordning men det gick alldeles utmärkt ändå. Det här är den bästa av de tre i min smak. Den har både självklara upplösningar och helt oväntade i samma fall och det gillar jag. Sen är det motstridiga känslor när det gäller Mattias och Susannes känslor. En del av mig vill ju att de ska få varandra. Men samtidigt känns det så fel för Mattias har ju sin familj redan.
Del ett, Rymmaren, lyssnade jag på under härliga skogspromenader. Del tre, Lobbyisten, läste jag i "vanlig bokform". Jag rekommenderar att lyssna på de här böckerna då det är Ola Rapace som läser och gör det med härlig inlevelse. Lika mycket manligt grov som han kan låta när det gäller vissa män i boken, lika kvinnlig kan han låta när det är en kvinnas röst han gestaltar.
Läs vad andra tycker om:
, , , ,

4 kommentarer:

 1. Den här boken läste jag ganska nyligen och blev positivt överraskad. Hade nog inte väntat att en aktiv politiker skulle kunna få till en såpass trovärdig skildring som det ändå är.

  SvaraRadera
 2. Grekland nu: Ungefär min känsla när jag läser böckerna. Samtidigt vill jag inte tro att allt stämmer. Så mycket spel om makten...

  SvaraRadera
 3. Grekland nu och Gisan... kanske det som skrämt mej från att läsa hans böcker även om jag varit och nallat på den flera gånger. Vill nog inte få bekräftat hur det kan gå till i maktens korridorer.

  SvaraRadera
 4. Marlene: Nej vissa delar är mycket frustrerande men väldigt intresant också...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...