BOKTJUVEN av Markus Zusak


Ibland hittar böcker till mig via långa stigar och slingrande krokar. De dimper ner mitt i mitt liv, oförväntat och kräver uppmärksamhet. Ibland tar de mig med storm, ibland inte. De händer att de rör om får mig att tänka till eller somna av trötthet för att jag inte orkar ta mig till just de orden i den boken. Många böcker står där och väntar på rad, lästa och olästa. En bok som kom vandrande med sin historia från en gången tid via min brevvän (Gud må förlåta mig, jag lovar dyrt och heligt att jag ska ägna mig åt brevskrivandets konst snart) i Norge är BOKTJUVEN.
BOKTJUVEN är en sådan bok som fastnat i mig, som biter sig kvar och ger mig en sida av ett krig många långa år sedan. Ett krig som drabbade så många oavsett vem du var. Att få se en sida som inte så oftast visas kändes som en stor ynnest. Om de som mördades,  om de som inte vågade annat än att gå i nazismens spår.

Mamman som lämnar bort sina två barn i tron att de ska få växa upp och undgå krigets fasor. En flicka som hittar en bok på en kyrkogård och där är grunden till att hon blir BOKTJUV. En familj där barnen får bo, en man som gömmer sig, barn som leker och går hungriga. Krig och fasor. Mitt i allt detta finns orden, flickan som vill läsa, kvinnan den rika med sitt bibliotek, mannen den gömda som hittar på en saga... BOKTJUVEN en berättelse om kriget och människorna som lever i det. Människor som är som du och jag men fångade i attribut de inte kan göra så mycket åt. Där finns smutsen, glädjen, hungern, stulna böcker, gömda och glömda, sjuka och fattiga en historia där döden står för ordet. BOKTJUVEN tog mig med storm, den knockade mig och för första gången inser jag att kriget var inget annat än en stor fasa för dem som levde i det. Kanske är detta den vackraste och mörkaste roman jag någonsin läst.

, , , ,
Läs vad andra tycker om:

2 kommentarer:

  1. Grymt bra recension av en grymt bra bok!

    SvaraRadera
  2. Jag tillhör också dem som verkligen gillade den boken. Så annorlunda, och så bra!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...