VÄNNEN av Gunilla Linn Persson

Det finns en ö som sägs ligga bortom människogränsen, Järnöran har så hög järnhalt att det sägs att alla kompasser slår fel.  Edit Ingman har levt hela sitt liv på ön, på ålderns höst börjar hennes inre kompass snurra. Hon kan inte acceptera att hennes familj är borta. Hon tror att de som en gång stod henne nära finns kvar. Öns befolkning har minskat och det är bara på sommaren som livet återvänder. Under en av alla höststormar får den unga Ellinor rycka ut och ta hand om den förvirrade Edit. Ellinor kommer med värme och ved men får ett något märkligt mottagande. Sakta växer en vänskap fram mellan Edit och Ellinor. Vi får följa dem båda under ett år fram till den höst som blir Edits sista.
Jag har läst boken flera gånger, den berör. Vänskapen mellan gammal och ung får ett skimmer mitt i allt det svåra. Edit som inte riktigt vet vilken tid hon lever i, lever hennes föräldrar och syskon? För visst finns de där på övervåningen. Edit förklarar det som att de är gamla och inte orkar ta sig ner. Ellinor som blir frustrerad över att slitas mellan sin egen familj och Edit. Årstiderna växlar från ljuv vår till kall vinter. Det kommer en höst och Edit somnar in för alltid. I sorgen över Edit kan Ellinor sätta ord på vita ark igen. Hon börjar med Päronfjäril.
Jag har alltid gillat böcker om vänskap mellan gammal och ung. Dessa berör mig mer än annat. I Gunilla Linns Persson tunna roman om Ellinor och Edit ryms så mycket fint. Det är inte alltid det behövs skrivas tegelstenar för att beskriva något så självklart som att vänskap inte har åldergränser. Skärgårdsmiljön, höststormar, hästar, ljuva vår och varm sommar allt beskrivs i en ton som får mig känna att det är jag som vandrar stigen till Edit.
Boken är utgiven av W&W 2003. ISBN 91-46-18318-3
Jag är osäker på om den går att få tag på längre, trots det ville jag recensera den. För jag saknar denna författare som jag tror inte givit ut så mycket efter den boken.
Läs vad andra tycker om:

3 kommentarer:

  1. Den låter mycket bra. Om den inte finns att köpa så finns den säkert att låna på bibliotek eller vad tror du ;-) Kramar...

    SvaraRadera
  2. Låter lite som "nu vil jag sjunga dig milda sånger" ska nog förska få tag i den själv, låter mycket läsvärd... vänskap lite över gränserna är alltid underbart.

    SvaraRadera
  3. Den är lite som "Nu vill jag sjunga dig..." men den kom ut innan ;) Upptäckte igår att Gunilla Linn Persson skrivit två böcker efter denna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...