Min mamma av Tahar Ben Jelloun


"Sedan mamma blev sjuk är hon en liten tingest med vacklande minne. Hon kallar till sig familjemedlemmar som varit döda länge. Hon talar med dem, förvånar sig över att hennes mamma inte hälsar på och talar varmt om sin lillebror som, efter vad hon säger, alltid kommer med presenter. De strömmar förbi hennes sjukbädd och umgås långa stunder. Jag säger inte emot. Jag vill inte störa.

I Min mamma berättar Tahar Ben Jelloun den djupt rörande historien om sin mors sista tid i livet. På grund av hennes begynnande demens blir deras sista samvaro smått kaotisk. Hon tycks ibland befinna sig i en annan tid och Tahar får reda på händelser ur sin familjs historia som han inte tidigare kände till.
Medan hans mor närmar sig slutet av sitt liv växer det också fram en bild av det gamla Marocko med sina traditioner och resonemangsäktenskap, med de hemliga samtalen i badhuset och de hårda villkoren för de viljestarka kvinnorna."


Den här boken speglar en kultur som ligger långt från den jag lever i. Både kulturen och religionen är mig främmande. Men när det kommer till den Alzheimer som Tahar Ben Jellouns mamma drabbats av inser jag att sjukdomar slår lika oavsett var vi kommer ifrån. Till att börja med känns boken lite rörig. Nu blandas med då, platser blandas ihop och så även familjemedlemmarna. Men det är en mycket både läsvärd och tänkvärd bok.

Läs vad andra tycker om:
, , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...