Igelkottens Elegans av Muriel Barbery

"Igelkottens elegans är en varm och intelligent berättelse om två kvinnor. Båda bor i en fastighet i Paris välbärgade kvarter. Båda döljer sina talanger för omvärlden.

Tolvåriga Paloma Josse är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig inte älskad och har bestämt sig för att ta livet av sig på sin trettonårsdag.

Portvakten Renée Michel är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Hon lever sitt liv diskret bakom en övertygande schablonbild, den vresiga och obildade portvakten med få intressen bortom katten och skräniga teveprogram.

Renées och Palomas vägar korsas när en lägenhet i huset blir ledig och den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in."

Jag hörde någon på stan prata om den här boken och efter som jag ÄLSKAR böcker om små liv i den stora världen var jag tvungen att köpa den. Jag blev besviken först. Det gick trögt och jag tyckte inte att den var så spännande. Men jag fortsatte i alla fall läsa och den blommade framför mina ögon.

När Renée, Paloma och Mr. Ozu träffades uppstod en magi och jag bara läste och läste. De små anekdoterna från Renées liv blandat med hennes betraktelser och hennes granne Palomas tankar och funderingar gör att ögonen tåras ibland. Inte bara av de sorgliga utan också det fantastiskt roliga. Man lär känna människorna på Rue de Grenelle i Frankrike och jag kommer nog bära med mig de tre huvudpersonerna i hjärtat länge.

OBS: Älskar du sushi, som jag gör, kan den vara lite jobbig att läsa ibland. Jag hoppas du har en bra sushiaffär i närheten, den lär behövas!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Nu blev jag väldigt nyfiken på den här boken... får nog bli mitt nästa köp. Kan inte minnas att jag läst någon fransk författare tidigare. Läggs på minnet att den ska inhandlas.

  SvaraRadera
 2. till Sanna Hihi... började läsa (läs lyssna) på den igår kväll... nu ska jag läsa din recension.

  SvaraRadera
 3. Nu måste jag ju bara fortsätta lyssna... för visst tyckte jag den var lite trög och lite osamanhängande så här i början. Hoppas den kommer blomstra även för mig :)

  SvaraRadera
 4. Känns som läge för mig att ta fram mitt ex också när den är så aktuell här =)

  SvaraRadera
 5. Hatar sushi så ska läsa den!;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...