Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr


"Sadako Sasaki, född 7 januari 1943 i Hiroshima, död 25 oktober 1955 samma stad, var en japansk flicka och blev ett mycket känt offer för atombomben över Hiroshima.

När atombomben detonerade över staden var Sadako ungefär två och ett halvt år gammal. Till en början verkade hon frisk, men när hon var 11 år insjuknade hon i leukemi och blev inlagd på sjukhus. Efter att ha inspirerats av en gammal japansk legend som lovar att den som viker tusen papperstranor får se sin högsta önskan slå in, började Sadako att vika sådana tranor med en förhoppning om att bli frisk. En populär tro är att hon skulle ha hunnit vika 644 tranor innan hon dog, varefter hennes klasskamrater vek resten. I själva verket hann Sadako vika långt över 1300 tranor innan sin död.

Sadako låg i sängen med hennes familj samlad runt henne. Efter att hennes föräldrar har uppmanat henne att äta någonting begärde hon te och ris och sade "det är bra". Det var hennes sista ord innan hon dog morgonen den 25 oktober 1955.

Papperstranor har efteråt blivit en symbol för fredsrörelsen och mot atombomben. I Fredsparken i Hiroshima finns en staty där Sadako står med utsträckta armar och håller i en papperstrana. Runt statyn hänger man upp tusentals papperstranor som barn över hela världen dagligen skickar som en önskan om fred i världen.

1977 skrev Eleanor Coerr en lättläst ungdombok om Sadako, Sadako och de tusen papperstranorna."


Det här är en mycket gripande ungdomsbok som mycket väl kan läsas av vuxna också. Den bör dock läsas med näsdukar i närheten. För den som är ute efter en bok med lyckligt slut ska inte välja denna. Men den är mycket läsvärd. Jag har läst den säkert fem gånger så här långt i livet. Det kommer säkert bli fler trots att det finns så mycket nya böcker att läsa...


Läs vad andra tycker om:
, , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...