OFFERRIT av Johannes Källström

Långt ute i skogen ligger den lilla orten där Svea är kommunalordförande. Hon driver sin kommun med järnhand och tvekar inte att famla efter halmstrån för att rädda kommunen från undergång. Industrin har lagt ner och Svea ser med tillförsikt fram emot ett samarbete med ortens förlorade son Oscar Vigelius, som är en världsberömd designer. Vigelius ska få kommunen att blomstra som aldrig förr. Men han kommer inte ensam, ond bråd död, människor som försvinner. Kriminalkommissarien Owe Tycho kallas in men finner att den mordutredning han fått hand om snart handlar om en kamp på liv och död. Myter, sagor och Bibelns Abraham blandas till en skräckblandad historia om människor som tror sig ha kontroll över sina liv. Tillslut är man tvungen att offra något för att rädda orten.
Det var med skräckblandad förtjusning jag läste boken. Här finns allt det som kan få mig att sträckläsa. Väsen, mystiska försvinnande, hot och människor som tror sig klara allt. Johannes Källström skriver på ett sätt som får varje ord att bli till en rysning, bilden av samhällets högsta är så väl beskrivna att jag tror mig ha sett dem i verkligheten. För visst finns de? Den kvinnliga prästen med sitt ljuva utseende, Svea som styr allt med järnhand men på något vis glömt bort att leva sitt eget liv, Siri sekreteraren som finner sig i att vara den som har koll på allt som Svea behöver veta, Johan en fd lärare som bygger modellskepp och alla de andra. De som överlevde och de som dog. Slutet var en rysning.
Jag hoppas att Johannes Källström skriver fler rysare, de behövs åtminstone i min värld. Samtidigt vill jag passa på att tacka förlaget Massolit som gav mig chansen att få läsa denna bok och därmed hitta en ny favorit. Att Källström dessutom donerar hälften av sina intäkter till Diakonia är enastående bra.
"Offerrit" är Johannes Källströms andra bok, den första "Mörkersikt" har jag inte läst, inte än.
Läs gärna vad Gisan tyckte om boken: GISAN


Läs vad andra skriver om:, , , ,

4 kommentarer:

 1. Etter å ha sett her tror jeg kanskje denne boken kan passe til meg. Men det ser ikke ut som om den har kommet på norsk. Får se om jeg finner et nettsted å kjøpe den på når jeg har brutt mitt nyttårsløfte om ikke å kjøpe mer bøker før jeg har lest mye av det jeg allerede har i hylla...
  - Linn Charlotte -

  SvaraRadera
 2. Bokpyren: Såna löften är till för att brytas :-) Men jag brukar försöka hålla ut en månad om jag över huvud taget vågar ge mig på ett sånt löfte. den här boken är värd att bryta löftet för :-) Kanske kan du få in lite pengar på Bokpyrens overskuddslager. Vi länkar dit nu ;-)

  SvaraRadera
 3. Ja kanskje det :) Jeg er sikkert inne på mitt løfte nr 10000 eller noe :)

  SvaraRadera
 4. Boklöften ska alltid brytas tycker jag. Det går inte att få för många böcker...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...