Naiv. Super. - Erlend Loe

Ett förlorat crocket-parti

En bortrest bror

En god vän

En tom lägenhet

En boll

En bultbräda

En lite pojke

En lite större flicka

och en inbjudan till New York...


...är några av de viktiga ingridienserna i Naiv. Super. - generations romanen som gjorde Erlend Loe till kultförfattare. Det är en berättelse om en ung man och hans sökande efter samanhangen i tillvaron.

Det var med mycket låga förväntningar jag beställde "Naiv. Super." på en hemsida för femton kronor. När jag hämtade ut den på posten stod den därför ganska länge i bokhyllan, innan jag tillslut plockade fram den.

Det är en lätt bok. På alla sätt. Den är både ganska lättläst, och handlar egentligen inte om någonting. Ändå är den lite magisk. Jag inspireras och fascineras av det språket som Erlend använder sig av. Det är liksom för lätt! Det är så okomplicerat och boken är så handlingslös och ändå, ändå, har jag legat vaken om nätterna och läst tills ögonen svider.

Men kort summering av handlingen: En kille spelar ett crocketparti med sin bror, förlorar och och inser att livet inte har någon mening. Han flyttar in i sin brors lägenhet (som står tom, då brodern är bortrest) och spenderar dagarna med att fundera kring underliga saker, banka på sin bultbräda, kasta boll mot en vägg och skriva listor. De enkla beskrivningarna av saker och ting kan bli riktigt komiska ibland och jag har många gånger skrattat till i min ensamhet.

Utdrag ur boken:
"Jag lägger mig på soffan och låter bollen vila på bröstet. Nu väntar jag på att det ska bli kväll.
När det blir mörkt ska jag gå ner på bakgården och kasta bollen mot en vägg. Det ser jag fram emot."

Jag tycker absolut att "Naiv. Super." är läsvärd. Det är en perfekt bok att läsa när man precis har läst en lite tyngre bok, om man vill ha en annorlunda läsupplevelse eller när man helt enkelt är trött på vintern och längtar till något varmt!


4 kommentarer:

 1. Din recension gör mig mycket nyfiken på den här boken. Helt klart in på min "vill läsa"-lista :-)

  SvaraRadera
 2. Gör mig nyfiken också, en författare jag inte hört om tidigare.

  SvaraRadera
 3. Tror att vi fått en helt annan skribent här än vi trodde. Helt nya resmål för läslustan. Tack Sanna... jag har inte ångrat en sekund att du blev en del av bokbloggen :)

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket Marlene, jag har inte heller ångrat det. Inte en sekund.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...