Minnen av John - Yoko Ono

John Lennon var en förgrundsgestalt och ledarfigur i The Beatles – den första stora supergruppen inom popmusiken. Redan under de magiska åren i början av gruppens karriär stod de klart att Lennon var en stjärna med en alldeles särskild lyskraft. Även efter Beatlestiden fortsatte Lennon att inspirera människor som låtskrivare, scenpersonlighet, fredsaktivist och
konstnär. Till och med efter sin död fortsätter han påverka nya generationer inom musik och konst.


För 30 år sedan, 1980, blev han mördad utanför sitt hem i New York och världen hade förlorat en av de största artisterna någonsin. Efter det har många velat dela med sig av sina minnen av personen och artisten John Lennon. I denna bok har hans fru, Yoko Ono, samlat en lång rad personliga minnesbilder. Här hittar vi minnen från barndomsvänner och släktingar men även stjärnor från musikvärden, t.ex. Mick Jagger, sir Elton John, Joan Baez och Pete Townshend. Men också artister som inspirerats av Lennon så som Bono, Peter Gabriel, Iggy Pop och Alicia Keys.

Minnen av John Lennon ger oss en levande och fascinerande bild av John Lennon, men boken förmedlar även en stark tidskänsla från en epok där allt var möjligt. Boken har också ett rikt och spännande bildmaterial.”


Jag älskar John Lennon. Jag ser på min almanacka varje morgon när jag vaknar, nu i januari är det bilden där John och Yoko sitter på en presskonferens i en påse med en skylt där det står "Bagism". Den ger mig mod, hopp och ett léende, varje dag.

Den här boken är speciell på flera sätt. Jag har många gånger läst böcker om John Lennon, men tycker inte att de alltid ger en rättvis bild. Här verkar alla enade om hur John var, trots att alla kände honom på olika sätt. Boken har så levande beskrivningar att jag ibland blev helt överväldigad! Den är både fantastiskt och mysig och hemsk, precis som Johns liv var.

I ett kapitel berättar singer/songwriter Julie Gold om när hon stod ensam i ett rum längst bak på en utställning. Det var efter att John hade blivit skjuten. Hon tittade på en ljudlös video när John spelade "Imagine" på den där stora, vita flygeln. Medan hon stod där och drömde hörde hon en lätt suck bakom sig. Hon såg upp och där stod hon, Yoko. De gav varandra en kram och utbytte ett par ord innan Yoko förvann bland alla fotografer. Jag fällde en tår när jag läste det. Tänk vad fantastiskt...

Om jag bara fick läsa en enda bok om John Lennon i resten av mitt liv skulle jag välja den här. Jag tror det säger ganska mycket.
Läs vad andra tycker om: , , ,

3 kommentarer:

 1. Jag tycker mycket om din recesion som lockar mig att läsa boken. Det som ger extra krydda här är ditt foto som avslutning :-)

  SvaraRadera
 2. ojoj, vad lässugen jag blev! jag har inte läst en bok på JÄTTELÄNGE...det har varit så mycket annat på gång hela tiden, nu måste jag hitta tid för att läsa!

  SvaraRadera
 3. Gisan: Japp, nu har ni alla sett en del av min vägg! (kan avslöja att det döljer sig en massa teckningar en bit till vänster)

  Lady Thirty: Va kul att du tittade in! Tycker att det låter som en bra idé, man måste skaffa sig lite lästid. Speciellt för en sånhär bra bok!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...