"Hjälp vem är jag?" av Caroline af Ugglas

Boken är skriven av Caroline af Ugglas i samarbete med psykologen Ulf Karl Olov Nilsson (UKON). Det är en dokumentär och ordagrann skildring av de psykoterapisessioner som bedrevs under ett och ett halv år mellan Caroline och UKON. Caroline berättar öppet om sina depressioner, sin ångest och rädslan för att bli galen. Om sina galna ungdomsår och kärleken till sin familj. En bok som är en ärlig bekännelse av en kvinna i ett liv fullt av hästar, körsång , tokiga upptåg och lidande.
Kära, kära Caroline af Ugglas, får man säga så till dig även om jag inte känner dig personligen. Eller ska jag skriva IRL? För att prata modernt språk? Jag börjar om Kära, kära Caroline af Ugglas "Hjälp VEM är du"? Jag ställer mig frågan, dina ord skrämmer, förtjusar och förundrar mig om vart annat. Jag sjunker och stiger i takt med varje ord, med varje kapitel och i varje tanke. En bit i taget och jag tar mig igenom din och UKONs bok. För vem är du? En helt vanlig kvinna eller är du lika galen som vi alla borde vara? Du som vågar, du som skrämmer dig själv med dina depressioner. Du som konstnär, du som sångerska, du som mamma och maka.. du som ÄR. Allt det galna, allt det vackra, allt som är du, är det inte lite så att jag blir en smula avundsjuk för att du vågar. Kanske saknar du spärren som vi andra har, att stanna upp mitt i eller innan vi tar steget till galna upptåg? Det måste vara skönt att sakna spärren. Att vara en Pippi bland oss som inte vågar.
När jag fick boken till jul blev jag stormande glad. Den skulle läsas ut på ett par dagar. Jag klarade inte det. De blev en bok att ta lite i taget av. Att låta varje ord och kapitel sjunka in. Bitvis skrämmer mig orden. Klarar inte att gå vidare utan stänger boken en stund. Kanske är Carolines bok en bok att njuta av eller rent av hata? Kanske beror det helt på vems ögon som betraktar orden? För alla kommer inte att ta den till sig som jag gjorde. Jag tycker Caroline är modig som vill och kan lämna ut så mycket av sig själv.
Mitt sista ord om denna bok blir: Läs den om du är stark nog, läs den om du är intresserad av en kvinna som vågar lämna ut sig. Läs den inte om du står och vacklar, om du inte är säker på att hennes ord blir till stöd och förståelse. Tack för att du finns Caroline af Ugglas.


Läs vad andra tycker om: , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Charlotte: Vilken fantastisk recension! Jag får "ståpäls" (som Gunde Svan säger). Nu bara måste jag läsa den här (också). Såg en intervju med henne hos Malou på TV4 häromdagen och blev mycket nyfiken då. Nu har den nyfikenheten ökat markant...

  SvaraRadera
 2. Åh, om jag bara hade älskat att läsa böcker för jag älskar den kvinnan!

  Och förresten. Tack för ordförståelsen, höhö. Kanske du som ska skriva orddelen åt mig på Högskoleprovet? ;)

  SvaraRadera
 3. Gaymasen, nu förstod jag inte riktigt vad du menar? Du får gärna förklara. Ordförståelsen är den del jag kan på högskoleprovet, är du bra på matte kan du få göra den delen som utbyte "smile!"..Läs boken! Den är värd varje sekund av din tid. Älska böcker är lätt, jag lovar ;)

  SvaraRadera
 4. Charlotte, så underbart du skriver om denna bok... så personligt. Du får mig nästan att vilja läsa den, men tror att jag tillhör dem som är starka nog. Är rädd att jag kommer bli förbannad. Kram

  SvaraRadera
 5. Gaymasen precis som Charlotte är jag lite nyfiken på vad du meade så jag hoppas du tittar tillbaka för att svara, sedan tänker jag så här... tänk vad din ordförståelse skulle bli bättre om du "älskade" att läsa. Börja med en lättläst bok som skulle fånga ditt intresse... sen ytterligare en och sen... ja til slut är man oftast fast. Viktigt är att slå upp ord i en bra ordbok under tiden för att lära sig mer :) Sen klarar du nog högskoleprovet galant :)

  SvaraRadera
 6. Haha! Det jag menade var att du skrev något ord jag aldrig hade hört förut. Jag är rätt bra på ord men HP är fan svårt. Det är aldrig rätt synonymer tycker jag, haha. Vill hitta på egna. Matten går dock rätt bra för mig så vi kan ju skriva åt varandra. ;)

  (Och jag har tur som inte har några grannar som klagar på hög musik. Thank God för studentlägenhet ^^)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...