Ett annat sätt att vara ung - Per Nilsson

”...jag vaknade mitt i svarta natten. Det var som om jag kunde se mig själv utifrån där jag stod naken med telefonluren tryckt mot örat. Som om jag kunde se mig som någon annan såg mig. Jag stod där och väntade. Jag var inte rädd. Först var det tyst i luren. Sedan hörde jag en svag röst, en långsam och tvekande röst som sa: Jag vill dig. Jag vill dig. Vad betyder det? Jag vill dig väl. Jag vill dig gott. Eller jag vill dig ont och illa. I want you so bad...”

I november vet Hanna allt. Hon vet vem hon vill vara, hon vet hur hon vill leva.I slutet av april är allt förändrat. Hon har mött människor. Någon vill henne väl, någon gör henne arg och någon vill komma henne nära. Och någon verkar spela ett spel med henne. Ett spel på liv och död. Ett spel där slutet är bestämt.

Jag skulle vilja påstå att det här är min favoritbok. Det kan jag ju inte riktigt eftersom det råkar finnas flera miljarder böcker i världen. Den är definitivt en av mina absoluta favoriter bland alla de ungdomsböcker jag har läst.

Per Nilsson. Hade jag kunnat bli kär i en gammal gubbe som jag aldrig har träffat skulle jag bli det i honom. Lätt. Allt som jag själv skriver är inspirerat av Per Nilsson, en för många okänd författare vars namn låter som Pippis apas. Hans bok ”Ett annat sätt att vara ung” har jag läst ett tiotal gånger. Ibland slår jag bara upp en sida och läser. Och jag blir aldrig besviken. Jag tycker det är intressant att Per, som är kille, kan skriva så bra ur en tjejs perspektiv. Jag kan många gånger identifiera mig med Hanna - hennes tankar och beteende. Ändå är det inte en typisk ”tonårsbok” eller en typisk "tjejbok". En vän till mig som är tjugofyra har läst boken, efter att jag rekommenderat den, och hon tyckte att den var riktigt bra. Jag lånade en gång ut mitt egna exemplar till en killkompis, bara för att se vad han tyckte. En tuff, då fjortonårig, kille. Mitt i natten, på en skoldag, fick jag ett meddelande där han skrev att den var helt underbar och att han nog inte skulle orka upp till skolan dagen efter, boken var ju inte utläst än.

Hoppas att ni läser den. För det gör jag. Igen.
Läs vad andra tycker om: , , ,

6 kommentarer:

 1. Ja du, Sanna, du kan konsten att få mig att vilja strunta i allt utom att läsa. den här boken blir ännu ett "måste" att införskaffa...

  SvaraRadera
 2. Haha, förlåt, vet hur jobigt det där kan vara! Ska ta det lite lugnt med recensionerna så du hinner ikapp, Gisan!

  SvaraRadera
 3. =) Nej gör inte det. Det är ett nöje att läsa dina recensioner. Krmr...

  SvaraRadera
 4. Den här vill jag också läsa!

  SvaraRadera
 5. Den här fanns inte på "mitt" bibliotek och hittar den bara som nedladdningsbar på nätet. Men jag ska söka mer efter den. Om du vet var jag kan köpa den så hojta gärna till. Krmr...

  SvaraRadera
 6. Nu har jag "plöjt" igenom den här. Oj, wow, mmm vilken bok!!! Jag vill läsa den igen. Långsammare den gången. Det är verkligen en bok att upptäcka olika nyanser i. Läsvärlden är så fantastisk. Att gå från att läsa om en pensionär och känna in sig, till att läsa om en 18-åring och även där känna in sig. Jag ääälskar att läsa!!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...