Pilotens hustru av Anita Shreve


Vad vill den där mannen som står utanför dörren innan morgonen grytt? Kathryn känner det instinktivt på sig... hennes äktenskap efter 16 år som pilothustru har fått ett hastigt slut. Makens flygplan har sprängts i bitar mitt över atlanten med passagerare och allt.

Nu gäller det att samla ihop sitt och dotterns liv. Minnen blandas med praktiska göromål. Inte minst utredningen om olyckan. Det måste ju finnas en förklaring till varför maken haft med en bomb på planet... och varför man misstänker att han begått självmord...

När jag började läsa denna bok fanns länge frågan -vart ska detta leda till? vad är detta för typ av bok? vem är den där mannen från flygbolaget och varför är han hos henne så länge? är det en kärlekshistoria? handlar boken om hur man går igenom ett sorgeår?

Några av frågorna fick sitt svar så småningom... men boken var inget av det jag trott. Så småningom nystas en historia upp med hjälp av små lappar och saker Kathryn hittar då hon städar upp bland makens tillhörigheter tillsammans med mannen från flygbolaget. Hon följer spåren som leder henne till något ofattbart och som tvingar hennne att omvärdera alla minnen och hela sitt liv och äktenskap. För att inte tala om hur hon nu ska agera och gå vidare...

Här blandas tillbakablickar med nutid fram och tillbaka vilket jag personligen kan ha lite svårt för men Anita Shreve gör det skickligt, och jag vande mig. En intressant bok, välskriven och liksom lagom av allt... spänning, kärlek, sorgearbete, mystik, vardagsliv, känslor, m.m och allt i ett lättläst format som ändå lämnar kvar känslan av att vilja läsa mer av denna författare. Och ja, jag fick svar på varför den där mannen var hos Kathryn så mycket och ofta :) vilket även det visade sig inte vara vad jag eller hustrun kanske trott.
9 kommentarer:

 1. Den boken måste jag ha.....ska kolla direkt på Adlibris.

  SvaraRadera
 2. Kul att du tyckte om den. Jag läser nu en annan av hennes böcker som också skiftar i tidsålder. Det är långt ifrån alla författare som klarar av det på det sätt som Anita Shreve gör.

  SvaraRadera
 3. till Lena... hihi, lite kul ändå för vi var typ 14 när vi umgicks och under så kort tid, trots det tror jag detta är en bok som passar dig.

  SvaraRadera
 4. Gisan tackar för rekommendationen Gisan, annorlunda mycket speciell och duktig författare :)håller med till fullo

  SvaraRadera
 5. Jag har läst den och flera av hennes böcker. Hon är bra. Lite synd bara att jag förmodligen lånade denna på bibblan så då blir det inte att läsa om den.

  SvaraRadera
 6. Jag var faktiskt inte särskilt inmponerad av den boken. Somnade ifrån den och det brukar inte vara ett gott betyg. Tyckte det tog alldeles för lång tid innan det började ända något intressant och jag tyckte att författarinnan snodde in sig i en massa onödiga beskrivningar men det är ju en smaksak förstås.

  Ulrika R

  SvaraRadera
 7. Ulrika, är lite beredd att hålla med dig (även om jag alltid somnar till böcker i början *fniss*) men samtidigt var jag nyfiken på vart det hela skulle leda till och tydligen blev helheten så bra att jag totalt glömde bort att jag tyckt som du om början. Var faktiskt nästan på väg att lägga den åt sidan men gav det en liten stund till varje kväll. Men bra att du påminde mig... för den skull att någon annan intresserar sig för vad vi tycker.

  SvaraRadera
 8. Jag fick boken på posten i tisdags, hade köpt den på Tradera för 9 kr !!! Slukade den på ett dygn. Lättläst och svår att lägga ifrån sig. Nu har den gått vidare till min mamma.

  SvaraRadera
 9. Kul att du gjorde ett så bra fnd och att du även tyckte så mycket om den :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...