Fyrmästarens dotter av Ann Rosman

Utanför Marstrand på den lilla ön Hamneskär håller man på att återställa fyren Pater Noster samtidigt som man bygger ett turist- och konferensanläggning. Byggarbetarna, två murare från Polen gör ett obehagligt fynd när de hittar kvarlevorna efter en man inmurad. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får hand om fallet. Till att börja med finns det inte mycket att gå efter, en vigselring och en förteckning över försvunna personer. Så småningom börjar en hemsk historia med botten i andra världskriget att stå allt klarare för Karin Adler och hennes kolleger. En mystisk gåta, försvunna personer och ytterligare ett mord innan det hela står klart för kriminalpolisen i Göteborg.
"Fyrmästarens dotter" är Ann Rosmans debutbok. Rosman låter sin historia utspelas i den Bohusländska skärgården, där kärlek inte kan besegras av den nattsvarta ondskan och vinningslystnad. Havet och det iskalla vindarna går som en ilning genom läsaren. Här finns alla de personligheter som i fantasin eller av fördomar bor i Marstrand.
Jag tyckte att boken var en aning trög i början men efter ytterligare några sidor lossnade boken och det blev svårt att lägga den ifrån sig. Alla böcker har sina skavanker och otroligt nog var det som irriterade mig mest ett av namnen på karaktärerna i boken, "Putte". Kanske var de namnet eller att personen är beskriven så neutral att jag inte riktigt fick något begrepp om honom. Jag tycker att en karta över Bohuslänsskärgård kunde ha varit på sin plats, så att även jag som aldrig varit i Marstrand och dess trakter fick en bild av hur det ser ut där.
En bok där spänningen, vardagen och kärleksbekymmer blandas och blir svår att lägga ifrån sig. Röster från det förflutna, krig och krigsförbrytelser vävs in och när hela historien står klar skulle man önska att den kärlek som en gång blomstrade mellan de två som blev offer, hade fått leva tillsammans.
Jag har fått en ny favorit i min bokhylla... så nu ser jag fram emot "Själakistan", redan på plats och väntar på att bli läst. Läs är vad jag skulle rekommendera.

Läs vad andra tycker om: , , ,,

2 kommentarer:

  1. Tänk så många lästips jag har samlat på mig här i bloggen. Den här boken hade jag inte hört talas om. Jag antar att min läslista inte kommer bli mindre när jag börjar på biblioteket i januari ;-)

    SvaraRadera
  2. Hittade tillbaka till denna recension tack vare vår facebook sida och kände det var befogat med en personlig åsikt ;-) ...jag googlar ofta då jag läser vissa böcker för att få veta mer...här gogglade jag både karta o fakta över marstrand. Det ger en större närvaro och verklighet ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...