Världens mamma och en katt

av Kristina Murray Brodin med illustrationer av Bettina Johansson

är en ömsint berättelse om ett litet barn som funderar mycket kring varför mamma inte orkar som tidigare. Mamma har blivit världens tröttaste mamma. Men hon är också den finaste med eller uten sin peruk. Och den roligaste och den dummaste.

Att mamma är sjuk förstår nog inte barn i alla fall inte om de inte själva lever med en sjuk förälder. Mina barn funderade inte alls över varför mamma inte har något hår.

Världens mamma och en katt handlar ju också om så mycket annat, som om barnets längtan efter en katt och om mammas pojkvän Amir. Det framgår inte om barnet i boken är en flicka eller en pojke, min ena dotter var övertygad om att det var en flicka , den andra att det var en pojke. Här finns också människor i olika kulörer utan att det på något sätt problematiseras. I själva verket är det inget i boken som problematiseras, allt bara är på ett helt naturligt sätt och det är nog det som gör boken så oemotståndlig. Självklart har också de härliga bilderna en stor del i att mina barn satt som klistrade när jag läste och omedelbart vill höra boken om igen.

Det kom ett mail från en BokBloggsläsare, Eva Mellersten som gärna ville att jag skulle skriva om denna bok, men då jag inte läst den, bad jag henne skriva lite själv, det är alltså hennes ord jag kopierat i detta inlägg.

Jag säger ett stort Tack till Eva för detta bidrag och hoppas att hon kanske återkommer med nya rekommendationer.
Boken är utgiven och säljs på Vombats förlag (klicka här), där kan du läsa mer om den.


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...