Tandooriälgen av Zac O'Yeah


Tänk dig att kallas inföding i din egen hemstad, att gå på gatorna bland heliga kor med blomsterkransar om halsen. Vill du ta en taxi så är det ritsha som gäller, och svalka under ett träd finner du bland palmerna. Och dofterna som blandas på gator och torg har alla ett starkt inslag av curry och tsai. Ja, så ser det ut i Göteborg eller Gautampuri rättare sagt som staden numera heter i denna framtidsroman av Zac O'Yeah.
Klimatförändringar och ekonomiska omvälvningar har förändrat världen helt och hållet. Gautampuri är nu en stad med drygt 20 miljoner invånare i den nordliga delen av den Sydasiatiska Unionen. Och allt utspelar sig runt de kvarter jag kallar mina... masthugget, skansen kronan, linnegatan, järntorget men nu har de alla Asiatiska namn.

Och det är klart ska ett massmord ske på en restaurang så varför skulle det inte vara en Tandoori? På denna restaurang TandooriÄlgen kliver Folkunderättelsens tjänsteman Barsk in för att få sig lite till livs. Det blir inte riktigt vad han tänkt sig och han beslutar sig förståligt nog ganska snart för att bli vegetarian. Men viktigare än det blir att hitta de eventuella kanibaler som styckat och lemlästat flera asiater. Kanske kan man skönja ett politiskt inslag, eller religös fanatism här... mycket mer än så skriver jag inte om själva handlingen, det är en kriminalare fylld med så mycket mer... klicka om du vill se vad wikipedia skriver.

Jag har nog aldrig läst en så mångfacetterad bok och imponeras av författarens skicklighet. Jag vet inte ens vilken genre jag ska placera den under. Det första jag hörde om denna bok var att den var äcklig och hemsk, medan jag senare fick höra att den var hysteriskt rolig och -Ja, jag har skrattat och jag har äcklats och förfasats... Dessutom har jag funderat på om Roland Huntford, i sin bok "Det blinda Sverige" skulle ha refferarat till Tandooriälgen också precis som George Orwells "1984 och "Du sköna nya värld" om han skrivit sin bok om några år. Är det nå´t liknande som vi kan förvänta oss i framtiden?

Samtidigt som Zac O'Yeah inte håller inne med beskrivningar där hans ordval inte är de vackraste kan man plötsligt få visdomsord som dessa "mänsklig girighet resulterar alltid i ett kortsiktigt tänkande, snabba resultat är att föredra framför långsiktig lycka". Detta blandat med en metafor jag aldrig tidigare stött på "... snart skulle solen kliva ut i läderstövlar och med sina knytnävar av ljus dräpa natten som belägrat gator och kajer, piska liv i väggarna till Gautampuris skyskrapor, suga ut dimmorna med sin törstiga tunga, få staden att skina som rumpan på en nypryglad masochist" Inte nog med det, Zac bjuder även på lite religösa grubblerier, och hans beskrivningar av "holofonen, AV:n (tidigare TV) och datorernas utveckling känns ganska realistiska. Oj, jag höll på att glömma att även en liten kärlekshistoria har han lyckats få med.

Har du läst den vill jag gärna höra vad du tyckte i en kommentar nedan... har du inte läst den så hoppas jag att jag lyckats göra dig intresserad.

4 kommentarer:

 1. Oj vad du väckte min nyfikenhet här! Den här måste ju bara läsas :-)

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tillhör ju de som tycker att Zac är en helt fantastisk författare med humor så jag säger att den är hysteriskt rolig:)

  Kan rekommendera hans nya bok - Summan av kardemumman

  SvaraRadera
 3. Gisan, den är väl värd att läsa... den är annorlunda. Jag har iofs lyssnat på den och tror att jag både vann och förlorade på det. Kanske borde man läsa den för att låta texten sjunka in bättre men samtidigt har jag svårt att så här efteråt tänka mig att göteborgskan och den märkliga svengelskan varit lika rolig i text.

  SvaraRadera
 4. Monica, hihi... det var dig jag tänkte på när jag skrev "hysteriskt rolig" Jag kommer med all säkerhet även att så småningom läsa "kardemumman" för mitt i allt har Zac en underbar humor och ett språk som fascinerade mig. Tack för dina rekommendationer.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...