Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen

Om man kan säga att det finns de som väljer vin efter etikett kan man nog säga att det finns dom som gör lika med bokomslag. "Pepparkakshuset " av Carin Gerhardsen det första mina ögon föll på var omslaget, en skrämmande blick från två dåtida barn blickade emot mig. Den blodig saxen, titeln fick mig att tänka på Häxan i Pepparkakshuset. Bokens författare hade gått mig spårlöst förbi. Jag trodde jag hade koll på deckarna i Sverige.
"Pepparkakshuset" är första delen i Hammarbyserien. De två övriga finns också i pocket. Conny Sjöberg är kriminalkommissarie vid Hammarbypolisen i Stockholm. Har en stor och brokig familj, med egna och adopterade barn. Hans fru Åsa hjälper gärna till att analyser Sjöbergs teorier. För mig kändes familjebitarna lite väl tillrätta lagda, att här andades det jämlikhet till 100%. Alla gånger kändes det inte riktigt trovärdigt tur då att själva kriminalhistorien är så mycket bättre. Bihistorien om den kvinnliga polisen som tror sig blivit våldtagen fick jag aldrig något grepp om. Den biten tillförde kanske inte boken så mycket. Sjöberg kallas Sjöberg både på sitt jobb och hemma, jag tycker det nästan blev fånigt när han var privatpersonen Sjöberg och hans fru konsekvent kallades vid sitt förnamn. Sjöberg var kriminalaren oavsett var han befann sig.
Carin Gerhardsen har skrivit en psykologisk thriller som redan från första sidan fångade mig, här är det inte tal om att försiktigt föra in läsaren i händelsernas centrum. Det är mera pang på. Trots att jag har funderingar över vissa bitar så är boken bra, spännande och mycket svår att lägga ifrån sig. Jag hoppas att de två övriga håller samma kvalitet. Ett plus är att i pocketupplagan finns det information om författaren och en liten inblick i del två av Hammarbyserien.
Handlingen
Det är en mörk november eftermiddag och mannen sitter på tunnelbanan, han funderar över om det syns hur lycklig han är. Han märker inte den skugga som följer efter honom när han stiger av tåget. Under en kort tid inträffar ett mord i Mellansverige och polisen börjar ana ett samband. När kriminalpolisen upptäcker detta blir han kall inombords. Där ute någonstans finns det en person som aldrig kommer att ge vika för något. Händelser i slutet av 1960-talet får förödande konsekvenser för några människor i 2000-talets Sverige. Som kanske hade kunnat undvikas om, om inte hade varit. För att inte gå händelserna i förväg och förstöra slutet på denna mycket överraskande bok så säger jag som vanligt: Läs den om du inte redan gjort det.

Läs vad andra tycker om: , , ,

3 kommentarer:

  1. Jag ska göra som du säger. Jag ska läsa den. "Yes, Mam!" ;-)

    SvaraRadera
  2. ;-) oj lät jag så beordrande ;-)

    SvaraRadera
  3. Nu har jag gjort det och skrivit en recension...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...