Älskade Vampyr - En bok om Diabetes 1

av Ami Skånberg Dahlstedt

Hörde talas om denna bok häromdagen i P4 Göteborg. Jag har inte själv läst den men ville ändå göra ett inlägg här om den då jag har en väninna vars barn "fick" diabetes för inte så hemskt längesen. När jag lyssnade på Amis berättelse om varför hon skrev boken blev jag rörd men insåg också att jag inte till fullo förstått min väninnas och hennes barns problem och svårigheter. Även om vad jag förstått så har hon och barnet fått mycket bra hjälp och stöttning på Östra men gissar att det inte är alla som alltid får det och som Ami berättade så kan man vara väldigt ensam med de problem som uppstår runt diabetes.

Så, jag rekommenderar denna bok, om än oläst, till dig med barn som fått diabetes för att få stöttning och jag rekommenderar dig som känner någon som har barn med diabetes... det kan betyda så mycket att någon annan förstår.

Vill du veta mer så klicka här för att komma till Ami Skånberg Dahlstedts blogg

Uppdatering den 13 nov 2010: Klicka för att se kommentarer från Författaren själv. Du kan också få ett härligt smakprov ur boken genom att klicka här

9 kommentarer:

 1. Jag har inte läst boken men jag vet att den finns och ska väl läsa den såsmåningom!
  Hörde lite av radioprogrammet... och kände inte igen mig (oss) speciellt i det som var den mammans upplevelse i och omkring diabetesen.
  Kunde heller inte, tack och lov, relatera till pratet om hur det gick till på vårdcentralen eller omhändertagandet på andra vårdställen, vilket jag är tacksam över... kan ju bero på att vi har tillgång till en av de bättre vårdcentralerna och att jag redan själv var fullt medveten om att han hade fått diabetes när vi gick dit för att kolla upp blodsockervärdet!
  Östras diabetes-team är otroligt bra och urproffsiga!
  Ska kolla in hennes blogg nu... det har jag inte gjort ännu!

  SvaraRadera
 2. Gerda-Thyra: det var ju lite som jag trodde och även skrev om att Östra tagit MYCKET väl hand om er. Men samtidigt kunde jag förstå det författaren pratade om speciellt om man bor på ett mindre ställe, men framför allt att även anhöriga och vänner kanske behöver mer kunskap för att kunna förstå. För trots allt så är det ju inte bara bemötandet från vården utan sådana saker som skolan, kompisar m.m där jag ju hört vad du haft att berätta då och då. Så jag hoppas att denna bok kan vara till hjälp för andra, en del barn är ju dessutom så väldigt små, och om man då dessutom känner sig ensam i detta som mor kan en sådan bok kanske vara bra. I alla fall hoppas jag det.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Vi blev också väldigt fint bemötta på avdelning 324 och Diabetesmottagningen. Jag höjer diabetesteamet till skyarna. Jag beskriver i boken våra sju fina år med diabetes, hur vi reser ut i världen och träffar andra med diabetes. Jag beskriver diabetes i Egypten och Australien. Diabetes förr och nu.
  Men boken beskriver också första oroliga tiden där vi tyvärr blev märkligt bemötta både på vårdcentral och akutintag. Där har jag också fått höra andra föräldrar vars barn hamnat i koma innan de fick hjälp. Min förhoppning är att boken både ska ge mod och kraft och igenkännande för alla oss som lever med diabetes, men heller inte bagatellisera allvaret.
  På smakprov har man lagt ut ett kapitel från vår fjärde dag med diabetes:
  http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789172057470/partner/smakprov

  SvaraRadera
 4. Böcker och information om diabetes behövs ALLTID!!!
  Det värsta är väl bara att de som mest behöver informationen inte läser det som faktiskt finns i ämnet!
  Att få tillgång till en bok precis i akutskedet, då när allt är nytt och förvirrat, som berättar hur en annan familj har det som har kommit lite längre än man själv, DET skulle ha varit jättebra! För hur mycket man än själv VET om diabetes i allmänhet, så är det ALLTID för lite när det är ens eget barn som drabbas!!!

  SvaraRadera
 5. Om man vill se diabetes uttryckt i dans och musik framför jag den imorgon i Stockholm i samband med boksläpp, samt i Göteborg den 21 nov! 13 min blodsockerdans och 13 min musik komponerad enbart av ljud från blodsockermätare, insulinpump, teststickor o sprutor.


  http://www.gothiaforlag.se/gothia/upload/files/gothia_personligt/Alskade_vampyr_inbjudan_Stockholm.pdf

  http://www.gothiaforlag.se/gothia/upload/files/gothia_personligt/Alskade_vampyr_inbjudan_Goteborg.pdf

  SvaraRadera
 6. till Koreografen och Gerda-Thyra: tack för att du tog dig tid och stanna upp här och berätta lite mer, uppskattar det verkligen. Nu hoppas jag bara att genom detta inlägg fler kan hitta till "älskade vampyr" och få den information som Gerda-Thyra efterlyser. Som jag förstod så är denna bok så annorlunda... vardagsnära för dem som lever med barn och diabetes. Ibland är det lättare att ta till sig än enbart medicinska fakta. Tack till er båda för era kommentarer.

  SvaraRadera
 7. Koreografen/Ami tackar dig Marlene som underlättar kommunikation i denna värld.

  SvaraRadera
 8. Oj, så häftigt med en blodsockerdans!
  Ska försöka komma till biblioteket den 21!
  Skriva bok... ja, tanken har ibland slagit mig att det kanske skulle underlätta för andra med en verklighetstrogen "handbok" i diabetes och slöa, trotsiga "kan-och-vet-allting-bäst-tonåringar"! Och samtidigt som en välbehövlig "avskrädes-terapi för tjatmorsan no. one...fniss!!! (Min diabetes-son är numera tonåring...pust!)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...