Veronika vill dö av Paulo Coelho

Veronika är en ung kvinna, i ett land någonstans i världen. Hon har vänner och beundrare, ett jobb och familj. Trots det bestämmer hon sig att dö den 11 november 1997. Hon tar en överdos sömnmedel för att senare vakna upp på ett sjukhus. Där får hon av läkaren veta att hon har överlevt med att hennes hjärta är skadat och att hon har bara några få dagar kvar att leva. De följande dagarna ställer hon sig frågan; vad är galenskap? Tills hon tillslut förstår att varje sekund, varje minut, timme är ett val vi gör mellan att leva eller att dö. Ironin i det hela är att hon inte klarade av att dö på egen hand. Nu har hon skadat sig själv så det oundvikliga ska ske och det bara inom några dagar. Under den korta tiden få vi följa Veronika genom hennes försök att ta vara på den tid hon har. Möten med människor som också är tilltufsade av livet och av galenskap. Det är många olika karaktärer vi får möta genom Veronika. Tillslut började jag undra om inte även läkaren var smått galen. Handlingen får en oväntad vändning som ger läsaren en tankeställning. Vad är det som är värt i livet?
Jag läste boken på norska. Även om norska och svenska är lika så tror jag att man vinner mer på att läsa den på svenska. Nyanserna i språket försvinner lätt mellan raderna. Det var lite med bävan som jag började läsa den här boken. Den fick vänta ett helt år innan jag vågade öppna den. Ämnet att någon vill dö av egen maskin skrämde mig. Vad jag fann? En helt fantastisk lite tankeväckande bok, en berättelse som berör ända in i själen. Paulo Coelho kan verkligen beröra. Det är svårt att skriva om boken utan att avslöja slutet. Jag säger bara kort och gott: LÄS DEN.

5 kommentarer:

 1. Jag har velat läsa den men precis som du bävat lite. Men nu blir jag än mer nyfiken...

  SvaraRadera
 2. Åh vilken härlig läsupplevelse det låter som, jag undviker också sånt som handlar om sjukdom och död... men den här låter ju annorlunda :)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Jag ÄLSKAR den här boken och som sagt utan att avslöja något så måste man läsa till sista sidan för där knyts liksom allt ihop och man....hm...ja den är helt enkelt tankeväckande och otroligt läsvärd
  Emma

  SvaraRadera
 5. Emma: Kul att du hittat hit till vår bokblogg :-) Tur att jag precis har beställt den här boken för nu blev jag ännu mer nyfiken på den. Kramar Gisan

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...