Deckarförfattare Harlan Cobens böcker


"Man kan aldrig vara lyckligare än ens ledsnaste barn" är ett citat ur boken Ingen andra chans av Harlan Coben. Detta är endast ett litet exempel på en av anledningarna till att jag fastnade för denne deckarförfattare. Den första bok jag lyssnade till heter Släpp inte taget och jag tilltalades direkt av författerns förmåga att skildra känslor och tankar hos huvudpersonen/erna. Hur föräldrar reagerar när de utsätts för misstankar om att allt inte står rätt till i sin 16-åriges sons liv, hur sonen i sin tur vill att föräldrana skall lita på honom men samtidigt inte vågar berätta allt. Efter att själv ha varit i liknande (om än långt från densamma) situation kunde jag bara nicka igenkännande åt det jag hörde.

Nu är detta ju inte några psykologi- eller rehabiliteringsböcker utan deckare, men denna förmåga att skildra känslorna gör att de blir mer äkta. Och precis som i verkliga livet byggs spänningen upp mellan hopp och förtvivlan, händelserna tar oväntade vändningar och ja, det är fiktion men det känns nästan verkligt.

Har du precis som jag tröttnat på deckare med en snut eller liknande som spelar huvudrollen och skall lösa ett mordfall eller flera så är dessa Cobens fristående böcker att rekommendera. Här är det den utsatte som är huvudpersonen och i hans omedelbara närhet som handlingen sker. Ibland återkommer vissa advokater eller poliser i de olika böckerna men de spelar inte huvuddrollen. De böcker jag talar om är de fristående, Harlan Coben har även skrivit om karaktären Myron Bolitar som huvudperson men de har jag ännu inte läst men gissar att han även i dessa är lika skicklig eller som Dan Brown uttrycker det "Fängslar från första sidan - chockerar på den sista"


uppdatering den 13 april 2013: Nu har jag hittat en svensk författare i samma klass som Coben... klicka här för att läsa om Karin Alvtegens böcker

2 kommentarer:

  1. Det här får bli nästa "läsprojekt" :-)

    SvaraRadera
  2. Gisan... här har verkligen kommit massor av sköna boktips på bokbloggen. Nästan så man inte vet vad man ska välja, men kul är det.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...