Medinas Juvel av Sherry Jones

som nioåring blir Aisha bint Abi Bakr bortgift med den då 54-årige Profeten Mohammed. Men Aisha är inte som andra kvinnor; hon kämpar för sin kärlek till maken som hon måste dela med hans övriga kvinnor, hon kämpar för sin rätt att få vara barn, men också för sin rätt att vara en kapabel kvinna som inte låter sig hunsas av traditioner och kvinnoförakt.

Vi får följa detta barn till vuxen ålder där hon med sitt mod lyckas både genom att svinga sitt svärd och med kvicktänkthet rädda sina närmaste från religös förföljelse, spioneri m.m från politiska rivaler. Den värld hon lever i är mycket farlig, motståndare till Profeten hotar överallt inte bara utanför det samhälle de byggt upp utan också bland de närmaste. Hennes temprament och rättframhet sätter henne många gånger i kläm mellan sin egen övertygelse och sin kärlek till maken. Men kärleken är stark och framförallt underbar i denna roman.

Sherry Jones ger oss en historisk inblick vid tiden för Islams födelse, från en tid som vi kanske inte vet så mycket om. Huruvida detta är sanningen om Aisha och hennes liv med Profeten vet jag inte, men intressant är det att läsa och mycket rörande och lärorikt.

En bild av en muslimsk kvinna vi kanske inte trodde fanns växer fram och stannar ända till slutet.

läs gärna vad andra skriver om: , , , , ,

1 kommentar:

  1. Den här bara måste jag läsa känner jag. Det låter som en mycket bra bok och du har skrivit en väldigt bra recension :-) Kramar...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...