En spricka i kristallen av von Krusenstjerna


Suss växer upp i en familj där framgång och makt alltid stått främst i livet. En känslokall mor som ser Suss som den felande länken i familjen. Hennes far styr familjen och företaget. Fasaden utåt blir det viktiga, det som räknas. När fadern så småningom säljer sitt imperium fortsätter familjen föreställningen i sin ensamhet. Fina middagar där spelet fortsätter utan åskådare. Suss slits mellan sin gamla familj och sin egen. Konflikter, lojalitet och fasaden utåt sliter sönder henne.

Boken är skrämmande poetiskt skriven. Ord läggs till ord i en grym och skoningslös berättelse. Attributen rik familj, företag och fasaden utåt kan kännas avlägsen för den som växer upp i en vanlig medelklass familj. Känslorna som Suss förmedlar, den förvirrade fasaden, lojaliteten och att inte våga stå för den hon är och vad hon vill med sitt liv känns kusligt igen. Suss är en blek skugga, en kvinna som inte vågar ta steget till sitt eget vuxenliv. En kvinna som lever i skuggan av sin duktiga lillasyster och vacker mamma. En dag måste hon välja för att inte förlora allt.

Boken berörde mig, filmen som är baserad på boken grät jag mig igenom. Jag tror det här är en bok som man betraktar med olika ögon beroende på sinnestämning och hur man själv levt sitt liv. Endera tar man den till sig eller så slår man den ifrån sig. Jag tog den till mig. Oavsett de attribut som Cecilia von Krusenstjerna givit sin romanfigur Suss berör hon. För mig blir förmedlandet av känslor det viktiga inte den värld boken utspelas i. En bok som inte riktigt vill lämna en efter sista siden. Trots det saknar jag något. Lite mer glädje över det som var bra, allt kan inte ha varit nattsvart. Vem överlever ett sådant liv?


Med dessa rader hälsar vi Charlotte välkommen som skribent på BokBloggen. Denna hennes första recension är ett underbart kompliment till mitt eget inlägg om samma bok då vi har mycket olika syn på Cecilia von Krusenstjernas självbiografi. Läs gärna vad jag tyckte genom att klicka här.

4 kommentarer:

 1. Ja den här boken tycker jag också om.

  SvaraRadera
 2. Tack Charlotte! Den här känns väldigt lockande att läsa...

  SvaraRadera
 3. Det här är en bok som absolut inte lämnar mig oberörd. Men den berör på ett obehagligt sätt. Denna konstiga familjekonstelation som dessutom verkar nedärvd. Men det är ju inte ovanligt iofs. Jag var först inte säker på om jag skulle "orka" läsa ut den för jag blev både arg och ledsen när jag läste den. Men med tanke på avslutningen så är jag glad att jag inte gav upp...

  SvaraRadera
 4. Gisan, då kände vi ju ungefär lika. Och som sagt... den är väl värd att läsa, för det är väl också ett gott kriterie för en bok....... att den berör :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...