Eleni av Nicolas Gage


Nicolas Gage jakt på sin mors mördare ger oss "ett omänskligt krig, en mors kärlek och en sons hämnd..." En personlig historia så gripande att mina ögon tåras bara av att börja skriva detta.

Vid albanska gränsen i en liten grekisk bergsby efter kriget 1945 utspelar sig människoöden som författaren skildrar 30 år senare när han återvänder för att hämnas sin mors mördare. I sitt sökande efter sanningen skildrar Gage en omänsklighet svår att förstå, hur människor drivs av makt och pengar, men också inför hotet att mista sina fem barn, som i Elenis fall kom henne att mista livet.


Gage själv var 9 år när hans by occuperades av gerillan, en by med traditioner, magi och vidskepelse men som aldrig blev sig lik. Hans egna minnen blandade med minnen från överlevande, dokumentation, journaler, fotografier m.m gör denna bok till en korrekt skildring; alla platser, namn och datumar är riktiga.


Två böcker har fått mig att storgråta när jag kommit till slutet, "Eleni" är en av dem. Inte för att boken var dålig utan så känslofylld. En bok som får en att förundras och förtvivlas, som går in i människans innersta tankar, där den mänskliga naturen inte döljs; god som ond.

Var hämnden ljuv... tror inte det, men läs själv.

4 kommentarer:

 1. Helena i Uppsala
  Tävlingssvar: Grekland

  SvaraRadera
 2. Tänker ju på Nicholas Cage när jag hör författarnamnet, men det ska vara Nicholas Gage. Låter som en fängslade bok om ett hemskt krig. Som svar på tävlingsfrågan så utspelas kriget som skildras i Grekland.

  SvaraRadera
 3. Redan innan jag såg recensionen gissade jag på Grekland, jag känner nämligen en kvinna vid namn Eleni och hon är därifrån. Mitt svar är alltså: Grekland. :)
  Med vänlig hälsning / Dolores

  SvaraRadera
 4. Jag svarar: Grekland!
  Vissa böcker är gråtböcker, så är det bara. Och den här verkar ju ha alla ingredienser för att vara en sån :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...