Box 21 - en kriminalhistoria

"Skuld, det känner du inför det du gjort mot andra.
Skam känner du inför det du gjort mot dig själv.
Skuld kan du stå ut med. Skam, det är outhärdligt"

Har precis klämt "Box 21" av Roslund och Hellström, med spänning från pärm till pärm. En bok som beskriver skam och vad den kan få oss till att göra eller kanske framförallt inte göra. En bok om en verklighet av det svenska samhället som jag är så fruktansvärt glad att jag inte möter i mitt vardagliga liv...

Att läsa dennna bok just nu i samband med avslöjanden i Geijer-affären får det att snurra lite i huvudet. Vad är det som får vissa män att vilja ha s.k lammkött?

Vad är det som gör att de måste förnedra kvinnor för att visa sin makt? Att en del av männen i Geijer-affären dessutom redan hade både kvinna och makt gör det än mer horribelt även om de vanliga snuskhumrarnas agerande är lika avskyvärt.Och visst har jag haft svårt att fatta och sätta mej in i varför offren inte klarar att ta sej ur det, bara fly... till polis, social eller t.om tillbaka till sitt hemland. Varför de när och om de till slut får hjälp ändå väljer att gå tillbaka till det förnedrande liv de tvingats in i.

Denna roman om två unga flickor bakom elektroniskt låsta dörrar som sexslavar, och den enes kamp för någon slags upprättelse, vävs till en spännande kriminalhistoria som i och för sig är fiktiv, men bakgrunden till romanen finns ute i det verkliga livet mitt ibland oss.

Vid sidan om dessa flickor följer en annan form av kriminalitet och drogberoende. Hur detta sedan hanteras i sammhället bland det sociala nätverk vi har kan ge mig och kanske även andra en funderare på hur lite vi vet och hur svårt det är att förstå när vi ser och hör verkliga brottslingar gå fria från straff (är vi verkligen lika inför lagen?).

Här vill jag säga tack till författarna (Roslund och Hellström)... de inte bara beskrev skillnaden mellan skam och skuld och förklarade varför dessa offer väljer att fortsätta vara offer, vilket jag fortfarande när jag nästan läst hela boken tyckte var konstigt och på sätt och vis trodde att de själva gjorde valet att vara sexslavar. Jag förstod till slut även om det fortfarande känns underligt.

De visade också på hur denna roman faktiskt var en verklig berättelse, hämtad direkt ur livet, precis utanför vårt vardagliga ganska rofyllda fönster. Men de lät mig få vänta till sist med det, vilket jag uppskattade. En av de mest spännande svenska romaner jag läst, och dessutom så nära verklighetens baksida.

Att jag från början inte gillade meningsuppbyggnaden glömdes ganska snart bort och innehållet blev det enda väsentliga. "Skuld, det känner du inför det du gjort mot andra.Skam känner du inför det du gjort mot dig själv.

Skuld kan du stå ut med. Skam, det är outhärdligt"

Kanske har du läst den och håller med mej eller så tycker du något helt annat... jag vill gärna veta i en kommentar från dej.


Läs vad andra tycker om: , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag har (tyvärr) just avslutat den sista av de böcker som herrarna Roslund & Hellström har skrivit. Jag väntar redan på att en ny ska komma ut. Deras böcker speglar hemska sidor av dagens samhälle, men på ett sätt att jag knappt kan lägga ifrån mig boken. Läs dem alla är mitt tips. Med fördel i rätt ordning, vilket inte jag gjorde dock. Det går att hänga med ändå. Men huvudpersonerna är lättare att följa...

    SvaraRadera
  2. Kan bara hålla med dej Gisan... dessa böcker är ett måste för att förstå det som vi kanske inte ser av bakgården av vårt samhälle. Att jag valde att skriva om Box 21 var att den personligen gav mej så mycket.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...