En enda lång sprängfylld skröna


100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson.

Efter att Allan Karlsson helt sonika i sina pisstofflor lämnade hemmet där det med tårta och nobla gäster förväntades att hans 100-årsdag skulle firas får vi följa honom på en resa både i nutid och dåtid.

Ett liv som ter sig som en enda lång skröna, sprängfylld av den ena otroligare händelsen efter den andra. På fickan, eller rättare sagt i en resväska har han en ansenlig summa pengar som i och för sig inte är hans, men som kan sägas blivit lämnade i hans förvar.

Denne åldring tycks ha fler liv än kattens nio, till skillnad från vissa andra i hans omedelbara närhet. Med devisen att "det som sker, det sker och blir nog bra med det" far han runt världen och möter den ene storheten efter den andre, vissa av dem blir hans vänner medan vissa får han skyndsamt försöka fly ifrån, allt oftast med hjälp av sina kunskaper i sprängteknik. Denna kunskap och dessa möten föranledde både atombombens existens och stormakternas nedrustning av densamma m.m.

Men det var då... i nutid jagas han av både polis och kriminella men lyckas även skaffa sig en del udda och kanske inte alltid så nogräknande vänner under resan, vilka alla dras in i Herr Allans positiva tänkande.

En sprängfylld deckare med humor av en författare som förstår sig på att utnyttja språket så det blir en njutning att läsa med många små fniss. Speciellt när hela den här otroliga historien skall knytas ihop och få en förklaring, lika orimlig som allt annat. Och det är klart, för att uppleva flera presidentbyten i Usa och diverse andra ledande personer under en livstid måste man nog åtminstone få lov att bli hundra år fyllda, sen är det få förunnat att få träffa de flesta av dem.

Ann-Charlotte har också skrivit vad hon tyckte som du hittar genom att klicka här

Läs vad andra tycker om: , , ,

2 kommentarer:

  1. Den här boken läste jag i somras!
    En fullständigt orimlig historia... men kul och underhållande!
    Alla som inte har läst den har något verkligt kul att se fram emot!

    SvaraRadera
  2. Den här var härlig. Ett fantastiskt sätt att väva in historia på ett humoristiskt sätt i en underbar nutida histora =)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...